جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

اهمیت استفاده از سمعک در سالمندان

محتوای صفحه

کم شنوایی یک مشکل شایع در میان سالمندان است. بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی از هر سه فرد بالای ۶۵ سال، یک نفر به درجاتی از کم شنوایی مبتلاست. همچنین آمارهای جهانی نشان می‌دهند که ٤٠درصد جمعیت بالای ٥٠ سال به درجاتی از کم شنوایی مبتلا هستند.

بالا رفتن سن، شایع‌ترین علت کم شنوایی است که باعث زوال و از بین رفتن سلول های مویی درون حلزون گوش می‌شود. مواجهه با اصوات بلند هم یکی دیگر از علل از بین رفتن سلول‌های مویی گوش داخلی است. عوامل محیطی و ژنتیکی نیز می‌توانند بر بروز کم شنوایی حسی عصبی تاثیر داشته باشند. برخی بیماری‌ها مانند دیابت یا مشکلات قلبی-عروقی هم می‌توانند احتمال بروز کم شنوایی را افزایش دهند.

به طور معمول کم شنوایی یک فرآیند تدریجی است که فرد بلافاصله متوجه بروز آن نمی‌شود. اما بسیار اهمیت دارد که پس از آگاه شدن از کم شنوایی، بی‌درنگ به متخصص مربوطه مراجعه کنید. چرا که در تعيين میزان موفقیت نهایی مداخلات درمانی و توانبخشی، تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی، امروزه سمعک‌های مدرن با ویژگی‌های منحصربه‌فردی عرضه شده است تا کیفیت زندگی افراد مبتلا به کم شنوایی را به طور چشمگیری ارتقا دهد. در حقیقت شعار همه تولیدکنندگان سمعک این است که کم شنوایی نباید مانعی برای لذت بردن از زندگی باشد. از این رو پیوسته درصدد ارائه بالاترین و به‌روزترین تکنولوژی‌ها در سمعک و لوازم جانبی آن هستند. طی ۴۰ سال گذشته انقلابی در عرصه تکنولوژی سمعک شکل گرفته و از سمعک‌های آنالوگ ساده به سمعک‌های پیشرفته و هوشمند امروزی رسیده‌ایم.

سمعک مناسب سالمندان
انتخاب سمعک برای هر سن و هر سبک زندگی نیازمند در نظر گرفتن موارد متعددی است و نمی‌توان از یک دستورالعمل ثابت برای همه افراد استفاده کرد. «بهترین سمعک» به میزان افت شنوایی، نیازهای ارتباطی، سبک زندگی، توانایی دست‌ها در انجام حرکات ظریف، وضعیت بینایی، شرایط شناختی و سلیقه فرد بستگی دارد. برای مثال امروزه استفاده از باتری‌های شارژی برای کاربران سمعک یک الویت است. همچنین برخی از افراد تمایل دارند که بتوانند روی حجم صدای سمعک خود کنترل داشته باشند، از این رو سمعک‌هایی را انتخاب می‌کنند که تمام اتواماتیک نباشد و بتوانند به‌صورت دستی صدا یا برنامه سمعک را در موقعیت‌های مختلف تغيير دهند. به علاوه لوازم جانبی مانند ریموت کنترل، به دلیل داشتن دکمه‌های بزرگتر برای افرادی که مشکل بینایی دارند و کار کردن با سمعک‌های ظریف برایشان دشوار است، گزینه مناسب‌تری خواهد بود. در حقیقت نیازهای افراد متفاوت است و بهترین سمعک برای هر فرد متفاوت از سایر افراد است. در این مقاله ابتدا به تبيين تاثیرات فرآیند سالمندی بر ساختار و عملکردهای سیستم شنوایی می‌پردازیم و در قسمت بعد نکاتی را که باید حین انتخاب سمعک برای سالمندان در نظر داشت مورد بحث قرار می‌دهیم و در نهایت به بررسی چند مدل سمعک مناسب برای این گروه از کاربران خواهیم پرداخت.

تاثیرات فرآیند سالمندی بر ساختار و عملکردهای سیستم شنوایی

سیستم شنوایی یک شبکه حسی پیچیده و منحصر به فرد است که شامل ارگان‌های حسی محیطی (حلزون و عصب شنوایی)، ساختارهای پردازشگر در ساقه مغز و قشر شنوایی در مغز می‌باشد. علاوه بر این سیستم شنوایی ارتباطات مستقیم و غیرمستقیم متعددی با دیگر قسمت‌های مغز دارد از جمله لب فرونتال و به این ترتیب قادر به پردازش پردازش جنبه‌های مختلف سیگنال‌های گفتاری خواهد بود.

تغييرات ناشی از فرآیند سالمندی، در سطوح مختلف این سیستم پردازشی پیچیده صورت می‌گیرد. تغييراتی که در بخش‌های محیطی‌تر مانند حلزون و عصب شنوایی باشد منجر به کاهش کیفیت سیگنال شنیداری می‌شود که در اختیار مغز قرار می‌گیرد. اما تغييراتی که در سطوح بالاتر رخ می‌دهد توانایی‌های پردازش این سیگنال دریافتی را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد. به همین دلیل است که سالمندان غالبا در درک گفتار در محیط‌های دارای نویز زمینه‌ای و یا گفتار سریع دچار مشکل می‌شوند. درحالی‌که آنچه در ادیوگرام آن‌ها دیده می‌شود تاييدکننده این میزان از مشکلات ارتباطی نیست. در حقیقت فقط بخشی از مشکلات شنیداری و ارتباطی ناشی از فرآیند سالمندی در قالب ادیوگرام و ارزیابی‌های روتین شنوایی به ثبت می‌رسد و درصورت عدم انجام ارزیابی‌های تخصصی و تکمیلی بخش دیگر آن از نظر پنهان خواهد ماند. برای مثال ارزیابی درک گفتار استاندارد که به طور معمول در کلینیک‌های شنوایی‌شناسی انجام می‌گیرد صرفا توانایی درک گفتار فرد در سکوت و در سطح شدت نسبتا بالا را برای هر گوش به صورت جداگانه بررسی می‌کند و برآوردی از مشکلات شنیداری در محیط‌های دارای نویز زمینه‌ای به دست نمی‌دهند. لازم است که ارزیابی‌های تکمیلی انجام شود تا توانایی درک گفتار در سطوح مختلف نویز زمینه‌ای و نیز عملکرد توامان دو گوش مورد بررسی قرار گیرد و بتوان در صورت نیاز، مداخلات توانبخشی را متناسب با شرایط افراد ارائه نمود.

بسیاری از عملکردهای سیستم شنوایی مستلزم ادغام سیگنال دریافت شده توسط هر دو گوش می‌باشد. برای مثال می‌توان به توانایی جهت‌یابی سه بعدی صدا اشاره کرد. این توانایی بسیار مهم بر مبنای مقایسه اطلاعات شنیداری رسیده از دو گوش می‌باشد. همچینن توانایی درک گفتار در حضور نویز نیز از جمله عملکردهای سیستم شنوایی است که به شنوایی دو گوشی نیاز دارد. به همین سبب لازم است که توانایی پردازش‌های دو گوشی نیز مورد ارزیابی قرار گیرد و در موارد لازم در تجویز و انتخاب نوع سمعک در نظر گرفته شود.
از سوی دیگر به دنبال تغييرات ساختاری که در سیستم شنوایی سالمندان صورت می‌گیرد، توانایی تحمل صداهای بلند در این افراد به شدت کاهش پیدا می‌کنند. در حقیقت تجویز سمعک و تقویت اصوات بدون لحاظ کردن این نکته صرفا موجب دلزدگی کاربران و انزجار آن‌ها نسبت به سمعک خواهد شد. مجددا لازم است که پیش از انتخاب سمعک توانایی تحمل اصوات بلند را با استفاده از روش‌های تخصصی مانند آزمون ANL مورد بررسی قرار داد تا از ارائه تقویت بیش از حد و آزردگی سالمندان پشیگیری شود.

همانطور که پیشتر بیان شد سیستم شنوایی با مناطق دیگر مغز ارتباطات مستقیم و غیرمستقیم دارد. به همین دلیل وقتی سیگنال شنیداری مطلوبی در اختیار این مناطق قرار نگیرد، اختلال عمکلرد آن‌ها دور از انتظار نخواهد بود. شمار زیادی از مقالات معتبر سال‌های اخیر به نقش کم شنوایی ناشی از سالمندی بر بروز آلزایمر و دیگر اختلالات شناختی که بر درک گفتار موثرند پرداخته‌اند. از این رو برای تخمین و بررسی تاثیر اجزای بارز و پنهان کم شنوایی ناشی از سالمندی بر توانایی درک گفتار لازم است که ارزیابی‌های شناختی نیز در دستور کار قرار بگیرد. بدین ترتیب می‌توان با یک نگرش جامع و دقیق بهترین سمعک را متناسب با نیازهای بالینی فرد سالمند انتخاب نمود.

نکات حائز اهمیت در هنگام تجویز و انتخاب سمعک برای سالمندان (بهترین سمعک برای سالمندان کدام است)؟

همانطور که پیشتر ذکر شد نمی‌توان برای همه افراد کم شنوا یک نسخه ثابت در نظر گرفت. تعریف «بهترین سمعک» از فردی به فرد دیگر متفاوت و وابسته به عوامل متعددی است از جمله شرایط ادیولوژیک و شناختی، نیازهای ارتباطی، شرایط جسمانی، امکانات و ویژگی‌های مورد نظر و بودجه و توان مالی فرد.
در ادامه به بررسی این عوامل و نقش هر یک در انتخاب نوع سمعک مناسب می‌پردازیم.

بهترین سمعک برای سالمندان

شرایط آناتومیک گوش فرد

ساختار گوش سالمندان به دلایل فیزیولوژیک دچار تغييراتی می‌شود. بارزترین تغيير، کاهش قوام دیواره کانال گوش و اصطلاحا روی هم افتادگی collapse (کانال گوش) است. در چنین شرایطی قطر کانال گوش به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد و در نتیجه امکان ساخت سمعک‌های ظریف و نامرئی داخل گوشی وجود ندارد و به ناچار فرد باید از سمعک‌های پشت گوشی استفاده کند. در برخی موارد دیگر کانال گوش فرد به صورت مادرزادی باریک و ظریف است که باز هم امکان استفاده از سمعک‌های داخل گوشی را کاهش می‌دهد.

شرایط آناتومیک گوش فرد

نکته حائز اهمیت دیگر ابتلا یا سابقه ابتلا به عفونت گوش و نیز وجود پارگی در پرده گوش است. در مواردی که عفونت فعال وجود داشته باشد، به دلیل وجود ترشحات عفونی نمیتوان از سمعک‌های داخل گوشی و یا سمعک‌های رسیور داخل کانال استفاده کرد. چرا که ریسک نفوذ این ترشحات به داخل بلندگوی سمعک و خرابی آن بالا می‌رود. از سوی دیگر در مواردی که پرده گوش دارای منفذ یا پارگی است، مسدود کردن کانال گوش به واسطه سمعک، احتمال شروع مجدد عفونت را بالا می‌برد. از این رو برای پیشگیری از مشکلات آتی، بهتر است سمعک پشت گوشی استفاده شود تا احتمال سوختن سمعک به واسطه ترشحات عفونی کاهش یابد.

میزان افت شنوایی

آنچه در ادیوگرام بیمار مشاهده می‌شود، میزان کمّیِ افت شنوایی است که در فرآیند انتخاب سمعک مناسب یک فاکتور لازم اما ناکافی به شمار می‌رود. برای مثال میزان افت شنوایی، تعیین کننده میزان قدرت بلندگوی مورد نیاز در سمعک است. در افت‌های شنوایی ملایم تا متوسط رو به شدید می‌توان از سمعک‌های داخل گوشی که ظاهر ظریف‌تری دارند استفاده کرد. اما آیا فقط لحاظ کردن میانگین افت شنوایی کافی است؟! قطعا پاسخ این پرسش خیر است. یکی دیگر از موارد حائز اهمیت شیب ادیوگرام است. به عبارت بهتر میزان کم شنوایی به تفکیک در فرکانس‌های زیر و بم خود یک مولفه تعیین‌کننده در نوع سمعک تجویزی است. همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید میانگین افت شنوایی در فرکانس‌های 500، 1000 و 2000 هرتز در دو نمونه ادیوگرام یکسان اما شیب آن‌ها کاملا متفاوت است.

میزان افت شنوایی سالمندان برای تجویز سمعک در سمعک اقدسیه

میزان افت شنوایی در فرکانس‌های بم نقش بسزایی در انتخاب سمعک داخل گوشی و یا سمعک رسیور داخل کانال دارد. برای مثال در ادیوگرام سمت راست در صورت نبود مشکل آناتومیک در کانال گوش، می‌توان به‌راحتی یک سمعک نامرئی تجویز کرد. اما در ادیوگرام سمت چپ، به دلیل آستانه‌های شنوایی خوب و هنجار در فرکانس‌های بم نمی‌توان از سمعک داخل گوشی بهره مطلوب را گرفت. چرا که در این موارد احتمال بازگشت و انعکاس صدای فرد کاربر در گوش خود بسیار بالاست و این مسئله به شدت موجب آزردگی می‌شود. البته لازم به ذکر است که در سمعک‌های پیشرفته امروزی تنظیمات ویژه‌ای برای کاهش این مشکل صورت گرفته است. برای مثال در سمعک‌های نسل‌های اخیر برند سیگنیا شاهد فناوری own voice processing هستیم که صرفا برای به حداقل رساندن این مشکل تعبیه شده است. با این وجود لحاظ کردن شیب افت شنوایی در تعيين مدل سمعک را باید هموراه در نظر داشت.

اندازه بلندگوی یا به عبارتی میزان صدای خروجی نیز ارتباط مستقیمی با میزان افت شنوایی دارد. هر چه بلندگوی سمعک ظریف‌تر باشد، قدرت صدای خروجی آن پايين‌تر خواهد بود و بالعکس در مواردی که به سمعک پرقدرت نیاز است، اندازه بلندگو متعاقبا بزرگتر خواهد شد. خوشبختانه با پیشرفت‌های چشمگیر در ساخت بلندگوهای ظریف و مینیاتوری، مشکل اندازه بزرگ سمعک‌ها تا حد زیادی مرتفع شده است و دیگر با سمعک‌های بسیار بزرگ قدیمی مواجه نیستیم. با این وجود باید میزان افت شنوایی را به‌عنوان یکی از معیارهای تعيين‌کننده سمعک مناسب فرد مورد توجه قرار داد.

توانایی درک گفتار در سکوت و در حضور نویز زمینه

شاخصه مهم دیگری که در انتخاب و تخمین میزان موفقیت استفاده از سمعک باید در نظر گرفت، توانایی مغز در استفاده از اطلاعات دریافتی در موقعیت‌های مختلف است. در اصطلاح پزشکی به این شاخصه، امتیاز بازشناسی گفتار (WRS ) گفته می‌شود و به معنای تعداد کلماتی است که از بین ۲۵ کلمه ارائه شده در سطح شدت نسبتا بالا، به درستی درک شده باشند. همانطور که پیشتر گفته شد در برخی از سالمندان ممکن است به دلیل کاهش توانایی پردازشی مغز برای استفاده و ادراک این سیگنال‌های گفتاری، علیرغم قابل توجه نبودن میزان کمی افت شنوایی، امتیاز درک گفتار به ویژه در حضور نویز زمینه و بالاخص در حالت شنوایی تک گوشی به شدت پايين باشد. در چنین مواردی استفاده از یک سمعک برای یک گوش کارآیی چندانی ندارد و لازم است حتما برایی هر دو گوش فرد از سمعک استفاده شود. از سوی دیگر باید سمعکی را انتخاب نمود که همانند مغز، قادر به شبیه‌سازی پردازش‌های دوگوشی اطلاعات ورودی باشد.

توانایی درک گفتار افراد در سکوت و نویز

در این حالت صرفا تقویت اصوات ورودی، کمک قابل توجهی به بهبود توانایی درک گفتار نخواهد کرد و بعضا حتی ممکن است شرایط بدتر بشود. برای مثال تکنولوژی hearing brain در سمعک‌های برند اتیکن برای این منظور ارائه شده است. یکی دیگر از تکنولوژی‌های به کار گرفته شده برای کمک به درک گفتار به ویژه در حضور نویز، استفاده از میکروفون‌های جهت‌دار است. در این تکنولوژی، از دو میکروفون استفاده می‌شود به‌نحوی که تمرکز سمعک بر دریافت صداهایی است که از سمت مقابل می‌آیند (غالبا صدای فرد گوینده است) و کاهش شدت اصواتی است که از سایر جهات به سمعک می‌رسند.

توانایی درک گفتار در سالمندان

به علاوه، تکنولوژی‌های دیگری در زمینه لوازم جانبی مانند تله‌کویل و انواع رابط‌های بلوتوثی عرضه شده‌اند که تا حد ممکن به بهبود توانایی درک گفتار کمک کنند. تله‌کویل را می‌توان به عنوان مدار جایگزین میکروفون در نظر گرفت. در محیط‌های بزرگ همانند سالن تئاتر، کلاس درس و … که امکان دریافت صدای مورد نظر به دلیل وجود نویز زمینه و یا فاصله از منبع وجود ندارد، می‌توان از این گزینه استفاده کرد. در حقیقت تله‌کویل سیگنال ورودی را در غالب سیگنال مغناطیسی و مستقیما از منبع اصلی دریافت می‌کند. به این ترتیب نسبت سیگنال مورد نظر به نویز زمینه به طور قابل توجهی افزایش یافته و در نتیجه توانایی درک گفتار بالا می‌رود. از سوی دیگر انواع رابط‌های بلوتوثی به انتقال مستقیم و وایرلس صدا از منابع مختلف مانند تلویزیون، گوشی موبایل و … را فراهم می‌آورند.

رابط های بلوتوثی سمعک مناسب سالمندان

سبک زندگی

در نظرسنجی‌های اخیر مشاهده شده که بسیاری از افراد بالای ٦٠سال، خواهان قابلیت‌های ارتباطی و تکنولوژی‌های رده بالا در سمعک‌های خود هستند، درست مثل کاربران جوان‌تر. چرا که اکثر سالمندان این دوران سبک زندگی فعالی دارند، به همین دلیل نیازهای آن‌ها نسبت به گذشته متفاوت‌تر شده است. اکثرا به دنبال تکنولوژی‌های بسیار پیشرفته و قابلیت برقراری ارتباط بلوتوثی سمعک خود با دیگر وسایل الکترونیک مورد علاقه خود هستند. به عبارت بهتر ویژگی‌های مدرن و مدل‌های شیک و امروزی را می‌خواهند و به دنبال سمعک‌هایی هستند که علاوه بر رفع مشکل شنوایی، بیشترین تطابق و تناسب را با سبک زندگی آن‌ها داشته باشند.

سبک زندگی سالمندان برای تجویز سمعک مناسب

سمعک‌ها از نظر تکنولوژی در رده‌های مختلفی عرضه می‌شوند و متناسب با سبک زندگی کاربر ویژگی‌هایی متفاوتی را ارائه می‌دهند. تکنولوژی ممتاز/ پیشرفته برای کسانی که سبک زندگی فعالی دارند مناسب‌تر است. این سمعک‌ها به‌راحتی محیط شنیداری فرد را آنالیز کرده و به صورت اتوماتیک تنظیمات متناسب را اعمال می‌کنند تا فرد بهترین تطابق با محیط را داشته باشد. تمامی ویژگی‌هایی که در قسمت‌های قبل به آن‌ها اشاره شد در این رده تکنولوژی وجود دارند. بعلاوه تکنولوژی بلوتوث در سمعک‌ها امکان برقراری ارتباط بی‌سیم با تلویزیون و گوشی موبایل را به سادگی فراهم می‌آورد و فرد با محدودیت‌های کمتری در طول زندگی روزمره مواجه می‌شود. از سوی دیگر فناوری استاندارد می‌تواند برای کسانی که سبک زندگی آرام‌تری دارند مفید باشد. اگر بیشتر اوقات در منزل یا در محیط‌های آرام هستید، سمعک‌های دارای تکنولوژی استاندارد و ساده تر برای نیازهای شنیداری این افراد مناسب است.

توانایی دست‌های فرد در انجام حرکات ظریف

توانایی دست‌های فرد در انجام حرکات ظریف

از مهم‌ترین مسائل پیش روی افرادی که در انجام حرکات ظریف با دست‌هایشان مشکل دارند، گذاشتن سمعک در داخل یا روی گوش و نیز تعویض باتری سمعک است. خوشبختانه مدل‌های متنوعی از سمعک‌ها برای حل این مشکلات عرضه شده‌اند. برای مثال سمعک‌های داخل گوشی ITE یک مدل مناسب برای این گروه از کاربران می‌باشد که از نظر جای‌گذاری سمعک در داخل گوش گزینه مناسب‌تری هستند. هم چنین سمعک‌های شارژی مشکل تعویض باتری‌های ریز سمعک‌ها را برطرف کرده‌اند.

طول عمر (مقاومت) و گارانتی سمعک

گارانتی سمعک

هزینه خدمات تعمیری سمعک‌ها بسیار زیاد است. بنابراین انتخاب سمعکی که خدمات گارانتی مطمئن و نیز مقاومت بالایی داشته باشد، بسیار حائز اهمیت است. برای مثال اگر در محیط‌های شرجی یا پر گرد و غبار زندگی می‌کنید باید این نکته را مد نظر قرار دهید. سمعک‌های امروزی از نظر مقاومت در برابر آب پیشرفت قابل توجهی داشته‌اند که از جمله آن‌ها میتوان با لایه‌های پوششی ضد آب و رطوبت‌گیر داخلی شارژرها اشاره کرد.

سایر

انگیزه و نگرش فرد نقش بارزی در انتخاب سمعک و نتیجه نهایی دارد. برخی از سالمندان صرفا به اصرار اطرافیان سمعک تهیه می‌کنند در حالیکه از نگاه خودشان لزومی به انجام این کار نبوده است. بسیار اهمیت دارد که فرد سالمند در درجه اول بپذیرد که مشکل کم شنوایی دارد و بعد در صدد رفع آن برآید. چرا که تهیه سمعک مناسب گام اول است و در گام دوم فرآیند پذیرش و عادت کردن به سمعک و صدای آن مطرح می‌شود.

افراد کم شنوا مدت‌ها صداهای آهسته و زمینه‌ای (مانند صدای موتور یخچال) را نشنیده‌اند و وقتی شروع به استفاده از سمعک می‌کنند در روزهای اول ممکن است از شنیدن صداهای اضافی کلافه شوند. این درحالی است که این صداها همواره در محیط بوده‌اند اما آن‌ها قادر به شنیدنشان نبوده‌اند. لازم است مدتی بگذرد که مانند سایر افراد با شنوایی نرمال، مغز آن‌ها نیز به این نوع صداها عادت کند و رفته رفته توجه خود را از روی آن‌ها بردارد.

عدد معینی برای دوره عادت کردن به سمعک وجود ندارد و برای هر فرد متفاوت از فرد دیگر است. اما آنچه مسلم است، این است که هر چه مدت استفاده از سمعک در طول روز و در موقعیت‌های مختلف بیشتر باشد و هر چه نگرش فرد به سمعک مثبت‌تر باشد، این دوره سریع‌تر و موفقیت‌آمیزتر طی خواهد شد.

مسئله دیگر توانایی تحمل نویز و صداهای بلند است. برخی داروهای اعصاب و برخی بیماری‌ها مانند افسردگی باعث کاهش تحمل صداهای بلند می‌شوند. از آنجا که افراد کم شنوا مدت‌ها به کم شنیدن اصوات عادت داشته‌اند، ممکن است در فرایند پذیرش سمعک دچار مشکل شوند و پیوسته از صداهای بلند شکایت کنند و ترجیح بدهند سمعک را کنار بگذارند.

معرفی چند سمعک مناسب

فوناک. نسل پارادایس

شرکت فوناک یکی از پیشتازان حوزه فناوری‌ها سمعک شنوایی است. این شرکت یکی از جدیدترین محصولات خود را در سال ۲۰۲۰ به عنوان نسل پارادایس ارائه نمود. پلتفرم سمعک پارادایس مبتنی بر هوش مصنوعی بوده و نسبت به نسل‌های قبل از نظر ویژگی‌های هوشمند، پردازش صدا و قابلیت‌های ارتباط بلوتوثی، پیشرفت قابل توجهی داشته است. به علاوه مجهز به سنسور حرکت می‌باشد. یکی از مزایای این مدار، امکان کنترل عملکردهای سمعک با ضربه زدن به بدنه سمعک است. برای مثال هنگامی که گوشی موبایل فرد کاربر زنگ میخورد، فرد می‌تواند با لمس سمعک گوشی خود را جواب دهد. علاوه بر این به بهبود درک گفتار فرد در حین فعالیت و حرکت کمک شایانی می‌کند. از این رو یکی از کاربرپسندترین سمعک‌های موجود به شمار می‌رود. این نسل از تکنولوژی در انواع سمعک‌های رسیور داخل گوش (RIC)، سمعک‌های پشت گوشی و سمعک‌های سوپرپاور ارائه شده است. (برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید).

سمعک مناسب سالمندان فوناک نسل پارادایس

مزایا:

  • کیفیت صدای واضح و شفاف
  • قابلیت برقراری ارتباط بلوتوثی با حداکثر ۸ دستگاه و به طور همزمان با ۲ دستگاه
  • دارای مدار حذف نویز داینامیک
  • دارای مدار حسگر حرکت (بهبود توانایی درک گفتار در حین حرکت و نیز کنترل سمعک با ضربه زدن به بدنه آن)
  • سازگار با سیستم عامل اندروید و ios

معایب

  • فاقد مدار تله کویل

اتیکن

OWN .۱

خانواده OWN سمعک‌های شرکت اتیکن، نسل جدیدی از سمعک‌های داخل گوشی است که در سال ۲۰۲۲ عرضه شده‌اند. مهم‌ترین نوآوری سمعک‌های OWN تکنولوژی یادگیری عمیق است که انتخاب می‌کند کدام صدا باید تقویت شود. در حقیقت سمعک ۱۲میلیون نمونه صوتی را از محیط‌هایی که فرد به صورت روزانه در آن‌ها قرار می‌گیرد، ضبط می‌کند و سپس با استفاده از تکنولوژی یادگیری عمیق یک الگوریتم صوتی پیچیده طراحی می‌کند که براساس آن نویز زمینه را حذف خواهد کرد. به همین جهت است که کاربران این نسل از سمعک‌ها نسبت به کاربران نسل‌های پیشین، %۳۰ تقلای شنیداری کمتری دارند. در این نسل از سمعک‌ها علاوه بر به کارگیری پیشرفته ترین تکنولوژی‌ها برای رفع نیازهای شنیداری فرد کاربر، به زیبایی ظاهری و نامرئی بودن سمعک توجه بسیاری دارد. سمعک IIC خانواده OWN نامرئی‌ترین سمعک تا به امروز است. بررسی‌ها نشان داده‌اند از میان ۱۰ گوش، در ۹ گوش به طور کامل پنهان و نامرئی است، از این رو برای افرادی که به دیده نشدن سمعک خود بسیار اهمیت می‌دهند، بهترین گزینه خواهد بود. از سوی دیگر تکنولوژی  hearing brain موجود در این سمعک‌ها سبب می‌شود که طبیعی‌ترین کیفیت صدا به مغز فرد ارائه شود و فرد تجربه شنوایی واقعی‌تری داشته باشد. (برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید).

سمعک مناسب سالمندان اتیکن مدل OWN

مزایا:

  • قابل استفاده در طیف وسیعی از کم شنوایی‌ها، از ملایم تا شدید
  • امکان تعبیه دکمه تغيير برنامه و ولوم
  • کنترل و نیز ارتباط دو گشی بین سمعک‌ها، که به کاربر امکان اعمال کنترل بیشتر بر سمعک را می‌دهد.

معایب

  • شارژی نیستند
  • فاقد مدار بلوتوث در مدل های IIC

۲. زیرکان

خانواده سمعک‌های زیرکان یکی از جدیدترین سمعک‌های اقتصادی شرکت اتیکن هستند. این سمعک‌ها دارای پلتفرم پلاریس هستند، به همین دلیل کیفیت صدای خوب و بسیاری از دیگر مزایای این پلتفرم جدید را در رده سمعک‌های اقتصادی ارائه می‌کنند. سمعک‌های زیرکان امکان برقراری ارتباط بلوتوثی با سیستم عامل‌های اندروید و IOS را دارند. (برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب سمعک اتیکن مراجعه کنید).

سمعک مناسب سالمندان زیرکان

مزایا:

  • قابل استفاده در طیف وسیعی از کم شنوایی‌ها، ازملایم تا شدید
  • امکان سفارش با باتری شارژی و یا با باتری یک
  • بار مصرف
  • دارای مدار تله کویل
  •  امکان برقراری ارتباط وایرلس برای گوش دادن به موسیقی و یا در مکالمات تلفنی

معایب

  • فاقد مدل داخل گوشی

3. مور

واژه more در زبان انگلیسی به معنای «بیشتر» است. علت انتخاب این نام برای این خانواده سمعک‌های اتیکن نیز همین است، چرا که بیشتر از همیشه به نیازهای کاربران توجه دارد: کیفیت بیشتر اصوات، جزئیات و شفافیت بیشتر صدا، لذت بیشتر از شنیدن.
سمعک‌های مور دارای پلتفرم پلاریس و تکنولوژی یادگیری عمیق هستند. در حقیقت سمعک مور یکی از هوشمندترین سمعک‌های موجود است. در این نسل از سمعک‌ها از هوش مصنوعی برای بهبود درک گفتار و کاهش تقلای شنیداری برای دنبال کردن مکالمات استفاده شده است. در سمعک‌های قدیمی‌تر میکروفون سمعک‌ها بر روی صداهایی که از روبرو می‌آمدند، متمرکز بودند. اما سمعک‌های مور از تکنولوژی brain hearing برخوردارند، به همین دلیل قادر به دریافت صداها در محدوده 360 درجه و تفکیک سیگنال گفتاری مطلوب از نویز زمینه‌ای هستند. به عبارت دیگر اطلاعات دقیق‌تری از محیط در اختیار مغز می‌گذارند. (برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب سمعک اتیکن مراجعه کنید).

سمعک مناسب سالمندان برند مور

مزایا:

  • قابل استفاده در طیف وسیعی از کم شنوایی‌ها، از ملایم تا شدید
  • امکان سفارش با باتری شارژی و یا با باتری یک بار مصرف
  • امکان برقراری ارتباط بلوتوثی با سیستم عامل اندروید و IOS

معایب:

فاقد مدل داخل گوشی

۴ اِکسید

سمعک اِکسید در سال ۲۰۱۹ برای کم شنوایی‌های شدید و عمیق به بازار عرضه شده است. این سمعک دارای تکنولوژی navigator opensound است که امکان دسترسی به گفتار را در محدوده ۳۶۰ درجه افزایش می‌دهد. به علاوه تکنولوژی optimizer opensound موجود در این سمعک‌ها امکان تقویت بیشتر صدا بدون اضافه شدن صدای سوت به سیگنال را فراهم می‌کند. سمعک اِکسید قادر به برقراری ارتباط وایرلس با همه گوشی‌های هوشمند می‌باشد. (برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب سمعک اتیکن مراجعه کنید).

سمعک مناسب سالمندان اکسید

مزایا:

  • قدرتمندترین سمعک موجود
  • قابل استفاده در کم شنوایی‌های شدید و عمیق
  • امکان برقراری ارتباط بلوتوثی با سیستم عامل اندروید و IOS
  • دارای دکمه تغيير برنامه که امکان کنترل راحت
  • عملکردهای سمعک را در مواردی که فرد ریموت-کنترل یا برنامه‌های موبایل را ندارد.
  • طول عمر زیاد باتری در مقایسه با قدرت سمعک
  • دارای تله کویل

 معایب

  • مدل شارژی ندارد

سیگنیا. نسل X

سمعک‌های نسل (X) Xperience دارای جدیدترین پلتفرم پردازش صدا هستند. این سمعک‌ها با آنالیز و پایش پیوسته محیط‌های شنیداری که فرد کاربر در آن‌ها قرار می‌گیرد، تنظیمات و نحوه تقویت انواع صداها را کامل منطبق با نیازهای فرد و شخصی‌سازی خواهند کرد. سمعک‌های قدیمی‌تر فقط بر منابع صوتی که در مقابل فرد قرار داشتند، تمرکز می‌کردند اما سمعک‌های X قادر به تشخیص و تقویت اصوات گفتاری مهم در محیط هستند در عین حال که صداهای مزاحم زمینه‌ای را پیوسته کاهش می‌دهند. به این ترتیب فرد نسبت به محیطی که در ان قرار دارد اگاهی بیشتری خواهد داشت. یکی دیگر از ویژگی‌های منحصر به فرد سمعک‌های نسل X، سنسورهای آکوستیک-حرکتی است که سبب می‌شود کاربر در حین حرکت بتواند شنوایی واضحی را تجربه کند. یکی دیگر از ویژگی‌های سمعک‌های X گزینه‌های متعددی است که برای کاهش صدای وزوز در اختیار فرد کاربر می‌گذارد (نواع نویزها و صداهای اقیانوس). در واقع هم می‌توان از آن‌ها به‌عنوان ماسکر وزوز استفاده کرد و هم به صورت ترکیبی سمعک ماسکر. (برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب سمعک زیمنس مراجعه کنید).

مزایا:

  • تکنولوژی X در انواع مدل‌های سمعک از سمعک‌های داخل گوشی سیلک تا سمعک‌های پشت گوشی سوپرپاور ارائه شده است
  • امکان برقراری ارتباط بلوتوثی با انواع گوشی‌های هوشمند
  • مدت نگهداری شارژ آن‌ها ۲۰درصد نسب به مدل‌های قبل افزایش یافته است.

معایب

  • ندارد

سمعک سیگنیا نسل X

برند  مدل سمعک قیمت هر دستگاه سمعک برند

(میلیون)

باتری بلوتوث گارانتی
بهترین گزینه فوناک پارادایس ۷-۸ شارژی دارد یک ساله
مقرون به صرفه ترین AM XTM ۴-۵ یکبار مصرف ندارد یک ساله
نامریی ترین اتیکن OWN یکبار مصرف ندارد یک ساله
کاربرپسندترین فوناک فوناک پارادایس شارژی دارد یک ساله
طبیعی ترین صدا اتیکن زیرکان ۲۰ شارژی دارد یک ساله
بهترین برای کاهش وزوز سیگنیا X ۷-۸ شارژی دارد یک ساله
بهترین سمعک شارژی فوناک پارادایس ۱۲ شارژی دارد یک ساله
اتیکن زیرکان ۲۵ شارژی دارد یک ساله
بهترین برای کم
شنوایی شدید
فوناک نایدا ۷-۸ شارژی دارد یک ساله
اتیکن اکسید ۱۲ شارژی دارد یک ساله
پیشرفته‌ترین برای کم
شنوایی شدید
فوناک پارادایس ۷-۸ شارژی دارد یک ساله
اتیکن زیرکان و MORE ۱۲ شارژی دارد یک ساله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می خوانیم