جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

سمعک عینکی

محتوای صفحه

سمعک‌های عینکی را می‌توان به عنوان یکی از خلاقیت‌های حوزه وسایل کمک شنوایی دانست. چرا که طراحان این گروه از سمعک‌ها، همواره در تلاش هستند تا بدنه سمعک را تا جای ممکن در فریم (قاب) عینک مخفی نمایند. به همین دلیل از سمعک‌های عینکی به عنوان سمعک‌های نامرئی نیز نام برده می‌شود. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی این گروه از سمعک‌ها بپردازیم.

ایده اولیه سمعک‌های عینکی از کجا شکل گرفت؟

امروزه عینک علاوه بر ایفای نقش مهم در بهبود مشکلات بینایی، به عنوان یک ابزار تجملی نیز مطرح است. همین نگرش مثبت جامعه در مورد عینک سبب شد تا طراحان حیطه وسایل کمک شنوایی ایده ادغام سمعک و عینک را مطرح نمایند. به همین جهت سمعک‌های عینکی به عنوان یکی از گزینه‌های مناسب برای افرادی است که تمایل دارند تا جای ممکن سمعک آن‌ها ظاهری مخفی داشته باشد.

 

سمعک عینکی

سمعک‌های عینکی برای چه افرادی مناسب است؟

سمعک‌های عینکی علاوه بر جنبه زیبایی شناختی مزایای بسیاری نیز برای برخی از انواع کم شنوایی دارد. از جمله این موارد می‌توان به بیمارانی اشاره کرد که به دلایلی از جمله عفونت و یا ضربه، گوش میانی آن‌ها دچار آسیب شده و فاقد عملکرد طبیعی است. از جمله مهم‌ترین عوارض اختلال در گوش میانی پارگی پرده گوش و جاری شدن ترشحات عفونی به فضای کانال گوش خارجی است، استفاده از سمعک‌های مرسوم (داخل گوشی و پشت گوشی) برای این گروه از بیماران به دو دلیل مقدور نیست. اول آن‌که وجود ترشحات عفونی و رطوبت در گوش میانی و کانال گوش موجب آسیب دیدگی جدی مدار سمعک می‌شود. دوم آن‌که در بیمارانی که مبتلا به عفونت گوش میانی هستند، کانال گوش به هیچ وجه نباید بسته شود چرا که با این‌کار میزان گردش هوا در کانال گوش کاهش و به دنبال آن تعریق در کانال گوش افزایش می‌یابد و به‌دنبال آن عفونت گوش بیمار به شدت تشدید می‌گردد. این در حالی است که در صورت استفاده از سمعک‌های عینکی این عوارض به وجود نخواهد آمد. علت این امر آن است که در سمعک‌های عینکی صدا بر خلاف همیشه از مسیر کانال گوش وارد نمی‌شود بلکه این استخوان پشت گوش (ماستوئید) است که وظیفه دریافت و انتقال صدا به ساختارهای گوش داخلی (حلزون و عصب شنوایی) را بر عهده دارد. به عبارت بهتر در این گروه از سمعک‌ها از تکنولوژی انتقال استخوانی استفاده می‌شود. به این معنا که صدای دریافت شده برخلاف همیشه به جای تبدیل به سیگنال صوتی به ارتعاش تبدیل می‌گردد تا از این طریق استخوان ماستوئید را مرتعش و از این طریق به حلزون گوش منتقل شود.

 

نحوه انتقال صدا از سمعک عینکی به حلزون گوش

آیا سمعک‌های عینکی فقط برای افراد مبتلا به عفونت گوش کاربرد دارد؟

کاربرد سمعک‌های عینکی صرفا به افرادی با مشکلات گوش میانی خلاصه نمی‌شود. بلکه گروه دیگری از این سمعک‌ها که اخیرا به بازار وسایل کمک شنوایی معرفی شده‌اند، عینک‌های هستند که در بدنه فریم آن‌ها یک یا دو سمعک بسیار ظریف به کار رفته است. تنها جزء قابل مشاهده از سمعک‌های به کار رفته در این مدل تنها یک قطعه سیم بسیار نازک است که از پایین دسته عینک به سمت کانال گوش امتداد دارد. این سیم نازک وظیفه انتقال صدا به کانال گوش را بر عهده دارد. به دلیل ظرافت به کار رفته در طراحی و نامرئی بودن، این مدل از سمعک‌های عینکی مخاطبان خاص خود را دارد.

چند نوع سمعک عینکی وجود دارد؟

به طور کلی انواع سمعک عینگی بر اساس نحوه انتقال یا ارائه صدای خروجی به گوش کاربر تعیین می شود که می تواند مانند سمعک های مرسوم صدا را از طریق قالب به داخل مجرای گوش انتقال دهد، یا از طریق ارتعاش استخوان باشد یا مثل برخی مدل ها یک بلندگو روس دسته عینک باشد و صدای خروجی را در همان جا پخش نماید.

ویژگی / نوع سمعک با هدایت هوایی (Air Conduction)

سمعک با هدایت هوایی-سمعک اقدسیه

سمعک با هدایت استخوانی (Bone Conduction)

سمعک با هدایت استخوانی-سمعک اقدسیه

Nuance Audio Glasses

Nuance Audio Glasses-سمعک اقدسیه

 
نحوه انتقال صدا از طریق قالب به داخل مجرای گوش از طریق ارتعاش استخوان جمجمه به حلزون از طریق بلندگوهای ظریف روی دسته عینک
میزان افت شنوایی قابل پوشش ملایم تا متوسط ملایم تا متوسط ملایم تا متوسط
مناسب برای کودکان بله (برخی مدل ها) بله (در صورت وجود مشکل در گوش میانی) خیر، مناسب بزرگسالان 18 سال به بالا
نیاز یه تنظیم تخصصی بله، توسط شنوایی شناس بله، توسط شنوایی شناس خیر، قابل تنطیم توسط کاربر و با کمک اپلیکیشن
باتری یکبار مصرف- 675 یکبار مصرف- 675 شارژی
قابلیت کنترل با اپ یا ریموت بله، در برخی مدل ها بله، در برخی مدل ها بله

سمعک‌های عینکی چه مزایا و معایبی دارند؟

عملکرد دوگانه (Dual Functionality)

اصلاح و رفع همزمان دو مشکل کم شنوایی و ضعف بینایی به واسطه یک ابزار. درحقیقت همراه داشتن یک وسیله برای هر دو مشکل کار را برای کاربران به ویژه سالمندان راحت تر می کند و دیگر دغدغه جا گذاشتن سمعک یا تداخل در جایگذاری عینک و سمعک به صورت جداگانه بر روی گوش مطرح نمی باشد.

استفاده از فریم دلخواه

امروزه تنوع فریم های سمعک های عینکی بسیار بیشتر شده و کاربر می تواند بر اساس نیاز و سلیقه خود سمعک عینکی دلخواه را انتخاب کنند و یا از فریم قبلی عینک خود استفاده نمایند. حتی برخی از شرکتها فریم هایی را اختصاصا برای سمعک و عینک آفتابی طراحی نموده اند.

طراحی نامحسوس و ظریف

همانطور که پیشتر گفته شد امروزه عینک یک وسیله زینتی به شمار می رود و اکثر کاربران نه تنها از نیاز داشتن به عینک احساس ناخوشایندی ندارند بلکه آن را یک وسیله برای به روز کردن استایل خود می دانند. اما متاسفانه نگرش عمومی نسبت به کم شنوایی و سمعک چنین نیست و همواره به نوعی به عنوان محدودیت و نقص تلقی می شود. از این رو ادغام کردن این دو تکنولوژی موجب ایجاد احساس خوشایند و راحتی بیشتر در کاربران می گردد.

راحتی بیشتر

برخی افراد از قرار دادن سمعک در داخل مجرای گوش احساس خوبی ندارند و یا به دلیل ماهیت کم شنوایی خود (مانند پارگی پرده گوش) امکان مسدود کردن کانال گوش با سمعک را ندارد. در چنین مواردی سمعک های عینکی بسیار کاربردی خواند بود چرا که نیازی به مسدود کردن کانال گوش ندارند و صدای تقویت شده سمعک صرفا از طریق دسته عینک به صورت ارتعاش استخوانی به گوش انها انتقال می یابد.

مناسب برای کم‌شنوایی انتقالی (Conductive Hearing Loss)

از آنجا که سمعک‌های عینکی در داخل گوش قرار نمی‌گیرند، اغلب برای افرادی که دچار کم‌شنوایی انتقالی هستند مناسب‌اند. این نوع کم‌شنوایی معمولاً ناشی از مشکلاتی مانند رشد غیرطبیعی استخوان، پارگی پرده گوش یا تجمع جرم در گوش است که باعث می‌شود صداها کم‌تر به گوش داخلی برسند، نه اینکه مخدوش شوند. بنابراین تقویت صدا در خارج از کانال گوش (که در این سمعک‌ها انجام می‌شود) می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

کاهش مشکلات ناشی از جرم گوش

یکی از مشکلات رایج سمعک‌های معمول، مسدود شدن نوک قالب سمعک ها پشت گوشی یا بلندگوی سمعک های داخل گوشی با جرم گوش و خرابی ناشی از آن است. از آنجا که عینک‌های شنوایی کانال گوش را باز می‌گذارند، چنین مسائلی مطرح نخواهد بود.

مصرف کم باتری

سمعک‌های عینکی نسبت به دیگر سمعک های دیجیتال، مصرف باتری کم و بسیار به صرفه تری دارند. به تازگی برخی از شرکت های تولید کننده سمعک های عینکی، مدل های شارژی نیز ارائه کرده اند.

در کنار تمام مزیت‌های سمعک‌های عینکی، توجه به برخی از کاستی‌های آن‌ها نیز بسیار ضروری است.

  • یکی از مشکلات احتمالی در هنگام استفاده از سمعک های عینکی در حین مکالمات تلفنی، بروز فیدبک یا سوت کشیدن سمعک است.
  • سمعک های عینکی حداکثر برای افت شنوایی متسوط طراحی شده اند و پاسخگوی کاربران مبتلا به افت شنوایی شدید و عمیق نخواهند بود.
  • در حال حاضر، امکان پخش صدا یا تماس تلفنی از طریق بلوتوث در این عینک‌ها وجود ندارد و کاربران نمی‌توانند برای گوش دادن به موسیقی یا تماس بدون‌دست، از این ویژگی بهره‌مند شوند.
  • به دلیل قرار گرفتن بخش اصلی مدار سمعک در دسته عینک، آسیب پذیری آن در اثر تعریق کاربر بیشتر خواهد بود.
  • سمعک های عینکی عمدتا دسته های ضخیمی دارند تا مدار سمعک در داخل آها جای بگیرد و ممکن است این مسئله برای همه کاربران مطلوب و خوشایند نباشد.
  • سمعک های عینکی در مقایسه با سمعک های معمول، حساسیت بیشتری نسبت به ضربه دارند و به شدت آسیب پذیرند. به همین دلیل وارد شدن هر گونه ضربه موجب بروز مشکلات جدی در آن‌ها و هزینه‌های بالا برای تعمیر می‌گردد.

بهترین سمعک عینکی دنیا کدام برند است؟

سمعک های عینکی Nuance Audio Glasses، محصولی نوآورانه از شرکتEssilorLuxottica، ترکیبی از فناوری پیشرفته تجهیزات کمک شنوایی و طراحی شیک عینک است که برای افرادی با کم‌شنوایی خفیف تا متوسط طراحی شده‌اند. این شرکت سالهاست که به دلیل طراحی و تولید عینک‌های برندهای مشهوری مانند Ray-Ban و Oakley شناخته می‌شود. سمعک های عینکی Nuance Audio بسیار راحت و دارای طراحی جذاب هستند. تمام اجزای سمعک به‌طور کامل در قاب عینک پنهان شده‌اند؛ بدون هیچ سیم، لوله یا پوسته‌ای که در اطراف گوش باشند. این یعنی مجرای گوش کاملاً باز می‌ماند و تجربه شنوایی طبیعی‌تری به دنبال خواهد داشت.

در نوک دسته‌های عینک، میکروفون‌های جهت‌دار پیشرفته‌ای قرار دارد که صداهایی که از سمت مقابل کاربر می آیند را دریافت می‌کنند. سپس نرم‌افزار داخلی صدا را پردازش و تقویت کرده و از طریق یک بلندگوی پنهان که بالای گوش قرار دارد، منتقل می‌کند. این ویژگی باعث می شود که ویژگی جهت دار بودن میکرفون های سمعک برجسته تر شود و صداهای نامطلوب و نویز محیط به درجات بیشتری حذف شوند. به همین دلیل این نوع سمعک عینکی گزینه‌ای عالی برای برقراری ارتباط در محیط‌های پرچالشی مانند رستوران‌ها، جلسات کاری، یا جمع‌های خانوادگی پر ازدحام می باشد. برخلاف سمعک‌های رایج، سمعک های عینکی Nuance Audio  نیازی به پوسته، قالب گوش یا سیم‌های اضافه ندارد و صدا مستقیما از بالای لاله گوش پخش می شود.

بهترین سمعک عینکی-سمعک اقدسیه

از دیگر ویژگی های منحصر به فرد این محصول این است که دارای تکنولوژی باتری شارژی هستند و دیگر نیازی به تعویض مکرر باتری ندارند. کافی است هر شب عینک روی پد مخصوص شارژ قرار گیرد. بعلاوه با استفاده از ریموت کنترل و یا اپلیکشن اختصاصی کاربر می تواند تنظیمات صدای سمعک خود را تغییر دهد.

سمعک‌های عینکی Nuance Audio-سمعک اقدسیه

قیمت عینک‌های هوشمند Nuance Audio که ترکیبی از سمعک و عینک طبی هستند، حدود ۱۱۰۰ دلار آمریکا است. این قیمت فقط شامل فریم و فناوری سمعک می‌شود و لنزهای طبی یا فتوکرومیک (مانند Transitions) را باید به‌صورت جداگانه تهیه نمود.

به دلیل تکنولوژی بالای به کار رفته در این مدل سمعک‌ها تعداد شرکت‌هایی که به طور اختصاصی سمعک عینکی تولید نمایند محدود است. یکی از بهترین این شرکت‌ها برند BHM اتریش است. این شرکت قریب به 20 سال است که به طور تخصصی اقدام به تولید انواع سمعک‌های استخوانی از جمله سمعک‌های عینکی و تل باند می‌نماید. سمعک‌های عینکی BHM، تولید شرکت اتریشی BHM-Tech، از فناوری انتقال صدا از طریق استخوان (Bone Conduction) بهره می‌برند و برای افرادی با کم‌شنوایی انتقالی یا ترکیبی، به‌ویژه کسانی که به دلایل پزشکی نمی‌توانند از سمعک‌های داخل یا پشت‌گوشی استفاده کنند، طراحی شده‌اند.​

سمعک عینکی استخوانی سمعک اقدسیه

قیمت سمعک عینکی چقدر است؟

قیمت سمعک‌های عینکی با توجه به تکنولوژی بالای به کار رفته در آن‌ها و همچنین کاربرد دوگانه (سمعک و عینک بودن) کمی بالاتر از سمعک‌های داخل و پشت گوشی است. قیمت سمعک‌ BHM در ایران در حدود 40 میلیون تومان است.

طول عمر سمعک‌های عینکی چقدر است؟

طول عمر سمعک‌های عینکی معمولاً بین ۵ تا ۷ سال است، البته این مدت زمان بستگی دارد به عواملی مانند:

  • کیفیت دستگاه
  • میزان استفاده روزانه
  • نحوه مراقبت و نگهداری
  • عملکرد باتری
  • شرایط محیطی (مثل رطوبت، گرد و غبار یا دمای هوا)

با سرویس منظم و نگهداری صحیح می‌توان عمر مفید این سمعک‌ها را افزایش داد. همچنین، چون این سمعک‌ها به قاب عینک متصل‌اند، هرگونه آسیب به عینک ممکن است نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات داشته باشد.

سمعک عینکی چه باتری مصرف می‌کند؟

با توجه به وجود فضای قابل توجه در مدار سمعک‌های عینکی، باتری این گروه از سمعک‌ها بزرگترین سایز یعنی 675 است. مسئله‌ای که موجب شده تا این گروه از سمعک‌ها از نظر میزان مصرف باتری بسیار به صرفه باشند. طول عمر هر عدد باتری 675 در سمعک‌های عینکی حدود 10 روز تا دو هفته است. مانند دیگر سمعک های دیجیتال رده بالا سمعک های عینکی Nuance Audio Glasses شارژی هستند و نیازی به تعویض باتری ندارند.

نحوه تعویض باتری، کم و زیاد کردن و یا خاموش کردن سمعک‌های عینکی چگونه است؟

درب باتری این گروه از سمعک معمولا بر روی قسمت انتهای دسته عینک تعبیه شده است که به‌راحتی در دسترس کاربر قرار دارد. به علاوه دکمه ولوم سمعک (به منظور کم و یا زیاد کردن صدا) و همچنین خاموش و روشن کردن سمعک بر روی قسمت میانی سمعک قرار گرفته است.

قسمت های سمعک عینکی

 

 

آیا سمعک‌های عینکی دیجیتال هستند؟

بله … سمعک‌های عینکی نیز همچون سمعک‌های پشت گوشی و داخل گوشی کاملا دیجیتال هستند و از طریق نرم افزار و کابل مخصوص تنظیم می‌شوند. این سمعک‌ها مجهز به مدارات کاهنده نویز، کاهش فیدبک (سوت سمعک) و همچنین شناسایی سیگنال گفتاری در محیط‌های پر سر و صدا هستند.

سمعک‌های عینکی تا چه میزان افت شنوایی را پوشش می‌دهند؟

همان‌طور که پیش از این گفته شد، کاربرد اصلی سمعک‌های عینکی در مواردی است که گوش بیمار (به‌خصوص گوش میانی) دچار عفونت و یا آسیب دیدگی جدی شده باشد. از آنجایی که ساختارهای موجود در گوش میانی یعنی پرده صماخ و استخوانچه‌ها نقش مهمی در انتقال صدا به سمت حلزون و اعصاب شنوایی دارند، اختلال در عملکرد آن‌ها نوع خاصی از کم-شنوایی را به وجود می‌آورد که به آن افت شنوایی انتقالی (Conductive Hearing Loss) گفته می‌شود. زمانی که به بیماری این عبارت اطلاق شود منظور آن است که اگر چه ساختارهای حلزون و اعصاب شنوایی (گوش داخلی) بیمار در سلامت کامل است، اما ساختارهای انتقال‌دهنده صدا یعنی همان پرده و استخوانچه‌های گوش دچار آسیب شده‌اند. دو راهکار برای حل مشکل این گروه از بیماران وجود دارد: اول عمل جراحی و ترمیم ساختارهای گوش میانی و دوم انتقال صدا از مسیری به جز کانال گوش و گوش میانی! کاری که دقیقا سمعک‌های استخوانی عینکی انجام می‌دهند، یعنی انتقال صدا از طریق استخوان پشت گوش و ارسال مستقیم آن برای حلزون گوش.
بنابراین شرط استفاده مناسب از سمعک عینک سلامت کامل حلزون و اعصاب شنوایی است و اگر فرد علاوه بر افت شنوایی انتقالی از نظر ساختارهای حلزون و اعصاب شنوایی نیز دچار مشکل باشد (اصطلاحا به آن افت شنوایی آمیخته–Mixed Hearing Loss گفته می‌شود)، قادر نخواهد بود از سمعک‌های استخوانی عینکی بهره ببرد.

تجویز سمعک عینکی BHM اتریش در فردی با کم شنوایی گوش میانی

 

تجویز سمعک عینکی BHM اتریش در فردی با کم شنوایی گوش میانی

12 پاسخ

  1. سلام .من یک نوع سمعک عینکی برای پدرم بوده دارم .قصد فروش دارم ودقیقن نمی‌دونم چه برندی هست اگه کسی خواست درخدمتم

    1. سلام.
      سمعک عینکی هیچ محدودیت سنی ندارد. فقط بهتر است مطمئن شوید که مشکل ایشان از ناحیه حلزون و عصب نباشد، زیرا در این صورت سمعک عینکی پاسخگو نیست.
      اما اگر حلزون وعصب سالم باشد و مشکل ایشان به خاطر ساختارهای قبل از عصب باشد(مانند مسدود شدن کانال گوش، پارگی پرده گوش، مشکل در استخوانچه های گوش، عفونت گوش میانی و …) سمعک عینکی کاملا پاسخگو است.

    1. سلام.
      متاسفانه در چندسال گذشته سمعک به یک مسئله سخت در ایران تبدیل شد به طوری که اکثر مواقع سمعک در کشور موجود نیست زیرا تقاضا بسیار بیشتر از عرضه است. یه تعدادی سمعک وارد میشه اما خیلی زود تمام میشه و باید زمان زیادی صبر کرد که دوباره موجود بشه. سمعک عینکی هم از این قائده مستثنی نبوده و در حال حاضر که من این پاسخ را برای شما می نویسم؛ خیر موجود نیست . اما قرار است به زودی وارد شود.

  2. سلام.پدر من 75 سالشه قبلا از سمعک پشت گوشی استفاده می کرده، آیا میشه سمعک عینکی استفاده کنه؟

    1. سلام.
      سمعک عینکی در افرادی پاسخگو است که آستانه شنوایی عصب شان (یا آستانه BC) بهتر از 30 دسیبل باشد. یا می توان گفت که این سمعک ها مخصوص افرادی هستند که مشکل پرده گوش و یا گوش میانی دارند. در افرادی مه مشکل عصب گوش دارند مناسب نیستند. بنابرین اگر مشکل پدر شما از ناحیه عصب است سمعک عینکی گزینه مناسبی برایشان نیست اما اگر مشکل گوش میانی دارند می توانند از سمعک عینکی استفاده کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *