جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

درمان وزوز گوش با سمعک

محتوای صفحه

درمان وزوز گوش با سمعک

وزوز عبارتست از درک صدا در حالتی که هیچ تحریک صوتی در محیط وجود ندارد و فقط فرد مبتلا می تواند آن را بشنود. وزوز گوش می تواند به صورت های مختلفی باشد؛ از جمله صدای سوت، زنگ، هیس، شرشر آب، صدای باد، صدای جیرجیرک، صدای نبض و … . وزوز اغلب با کم شنوایی حسی-عصبی ناشی از افزایش سن، مواجهه با نویز یا داروهای اتوتوکسیک همراه است. امروزه شیوع وزوز در افراد نسبتا” زیاد است و حدود 10% افراد جامعه از آن رنج می برند. وزوز گوش می تواند از طریق ایجاد استرس، اضطراب، دلهره و کم خوابی، بر زندگی افراد تأثیر منفی داشته باشد. این عارضه گاهی به قدری کیفیت زندگی افراد را تحت تأثیر قرار می دهد که درمان آن ضرورت می یابد. اساس اکثر درمان های وزوز مشاوره است. در حیطه ادیولوژی، مشاوره معمولا” شامل مجموعه ای از آموزش هایی در مورد مبانی فیزیولوژیک و سایکولوژیک وزوز، و استراتژی های ساده ای برای کاهش اثرات آن است. همچنین تجربه ثابت کرده است که صدادرمانی می تواند وزوز را به میزان قابل ملاحظه ای بهبود بخشد.

امروزه در کلینیک های ارزیابی شنوایی، شنوایی شناس اطلاعاتی را در مورد تمام روش های درمان وزوز و مزایا و معایب هر یک از آن ها در اختیار فرد قرار داده و فرد آگاهانه در مورد روش درمانی خود تصمیم گیری می کند. یکی از روش های درمان وزوز، استفاده از سمعک است. اگرچه بسیاری از متخصصین شنوایی شناس سمعک را اولین و بهترین روش برای درمان وزوز می دانند؛ اما به دلیل قیمت سمعک برای گوش و جلوه ظاهری آن، فقط تعداد کمی از بیماران سمعک را انتخاب می کنند. در این مقاله، اطلاعاتی در رابطه با علت وزوز و نقش سمعک در درمان آن ارائه می شود.

وزوز گوش معمولا” به صدا های زیر شبیه است:

 

 

صدای سوت مانند در گوش
سوت
ترق تروق گوش
ترق تروق
صدای برگ خشک در گوش
صدای برگ خشک (خش خش)
زنگ تلفن در گوش
زنگ تلفن

علت وزوز گوش چیست؟!

اولین مرحله برای انتخاب روش درمانی مناسب وزوز، شناخت مکانیسم های نوروبیولوژیک این اختلال است. در حال حاضر، بسیاری از مبانی عصبی وزوز به طور کامل شناخته نشده اند؛ اما رایج ترین فرضیه ارائه شده این است که وزوز ناشی از تغییرات نوروپلاستیکی است که به دلیل کاهش اطلاعات دریافتی از اعصاب آوران شنوایی، در سیستم شنوایی مرکزی رخ می دهد. آنچه این فرضیه را تأیید می کند، این است که اکثر افراد مبتلا به وزوز، کم شنوایی نیز دارند. از طرفی مطالعات نشان می دهند که کم شنوایی ناشی از آسیب حلزون گوش داخلی، سبب کاهش فعالیت خودبخودی یا برانگیخته ی عصب شنوایی شده و بنابراین از طریق کاهش ورودی حسی به سیستم شنوایی مرکزی، تغییراتی را در این سیستم ایجاد می کند.

اکنون این سوال مطرح می شود که چگونه با کاهش ورودی های آوران، ساختارهای مرکزی شنوایی تغییر می کنند؟! پاسخ این است که این تغییرات به دو دلیل رخ می دهند:

1- کاهش مهار مرکزی: اعصاب وابران که از مغز به حلزون گوش می روند، فعالیت اعصاب آوران را کنترل می کنند. بدین صورت که زمانی که شدت صوت از حد معینی بالاتر رود، اعصاب وابران فعالیت سلول های حسی حلزون را کاهش داده و از آسیب اعصاب آوران بر اثر مواجهه با صدای بلند جلوگیری می کنند. در صورت وقوع کم شنوایی (مثلا بر اثر مواجهه با نویز) و کاهش عملکرد اعصاب آوران، عملکرد مهاری اعصاب وابران نیز کاهش یافته و این باعث تغییر در پاسخ ساختارهای شنوایی مرکزی می گردد.

2- جابجایی کوک فرکانسی نورون ها در سیستم شنوایی مرکزی: طی چند هفته یا چند ماه بعد از شروع کم شنوایی، نورون های بخشی از مغز (تالاموس و کورتکس شنوایی) که قبل از کم شنوایی به یک ناحیه فرکانسی معین پاسخ می دادند، به فرکانس های مجاور ناحیه ای که دچار ضایعه شده است، حساس می شوند. بدین ترتیب با افزایش اعصابی که به نواحی مجاور فرکانس های آسیب دیده پاسخ می دهند، آستانه های تمایز فرکانسی در این نواحی کاهش می یابد. همچنین تغییرات کوک فرکانسی نورون های کورتیکال، با تغییر در الگوی فعالیت اعصاب آوران شنوایی (افزایش ریت شلیک و همزمانی پاسخ عصب) همراه است. همه این تغییرات در کنار هم سبب بروز وزوز می شوند.

این فرضیه اصطلاحا” مدل مرکزی (central) نامیده می شود؛ بدین معنا که اگرچه علت اولیه وزوز، کاهش ورودی حسی آوران (در بخش محیطی سیستم شنوایی) است؛ اما فعالیت عصبی ناهنجاری که در نهایت سبب درک وزوز می گردد، در بخش مرکزی سیستم شنوایی رخ می دهد. بنابراین ویژگی های درکی وزوز نیز می بایست با بخش هایی از شبکه عصبی که عملکرد ناهنجار دارند، مطابقت داشته باشد. به عبارت دیگر، صرف نظر از سازماندهی فرکانسی در کورتکس شنوایی، چنانچه فعالیت تمام نورون های شنوایی ناهنجار باشد، وزوز نیز به صورت یک نویز پهن باند (مانند صدای باد) درک می شود؛ اما اگر تنها عملکرد تعداد کمی از نورون های شنوایی تغییر کرده باشد، وزوز نیز به صورت یک صوت باریک باند شنیده می شود که فرکانس آن نیز مطابق با ناحیه ای است که اعصاب شنوایی بعد از وقوع کم شنوایی به آن پاسخ می دهند.

به طور کلی می توان گفت که اگرچه هنوز مشخص نیست که وزوز گوش چگونه شروع می شود؛ اما معمولا” بر اثر عوامل زیر تشدید می شود:

  1.  آلودگی صوتی.
  2.  پیری.
  3.  صداهای شدید ناگهانی.
  4. ضربه به سر یا گردن.
  5. مصرف داروهای اتوتوکسیک.
  6.  اضطراب و استرس.

 

دلیل وزوز کردن گوش

 

از دلایل دیگر وزوز گوش می توان به کم شنوایی، صدمه دیدن گوش داخلی، سرما، آنفلوانزا، سینوزیت، تومور، اتواسکلروز، جمع شدن مایع پشت گوش، جرم گوش و …. اشاره کرد.

تشخیص وزوز گوش

اگر وزوز گوش بیش از سه روز ادامه پیدا کند، باید به پزشک گوش، بینی و گلو (ENT) ) مراجعه کنید. برای تشخیص، پزشک معمولا با پرسش های کلیدی برای ارزیابی وضعیت بیمار و کشف علل احتمالی آن شروع می کند. سپس دکتر با استفاده از یک اتوسکوپ کانال گوش را بررسی می کند تا آسیب به گوش را بررسی کند. در بسیاری از موارد یک آزمون شنوایی سنجی برای تشخیص وجود کم شنوایی از فرد انجام می شود.

دکتر ENT یک سری از آزمایشات پزشکی دیگر را هم برای تشخیص کامل می نویسد که شامل موارد زیر هستند:

  • برسی گوش، گلو و حلق.
  • آزمایش خون.
  • آزمون شنوایی سنجی.
  • MRI جمجمه.
  • آزمون OAE.
  • CT SCAN جمجمه.
  • آزمایش برای اختلالات تعادل.
  • بررسی مهره های گردن و فک بیمار.
  • آزمون ABR.

چه راه هایی برای درمان وزوز وجود دارد؟!

متأسفانه تاکنون درمان دارویی و یا جراحی برای وزوز گوش کشف نشده است. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای وزوز گوش وجود ندارد اما دو راه برای کاهش اثر آن وجود دارد. این دو راه صدا درمانی و مشاوره می باشند. 

همانطور که گفتیم، رایج ترین علت وزوز، کاهش ورودی های آوران حسی به مغز بر اثر کم شنوایی است. بنابراین پیش بینی می شود که ممکن است جبران کاهش ورودی های آوران، راهی برای جلوگیری یا بهبود تغییرات مرکزی ناهنجاری باشد که سبب وزوز می شوند. به عنوان مثال تحریک اکوستیکی می تواند این کاهش ورودی آوران را جبران کند. مطالعات مختلف نشان می دهند که تحریک اکوستیکی (صوتی) با محرک مناسب ممکن است با مکانیسم هایی که سبب وزوز می شوند، تداخل کند و بدین ترتیب به درمان وزوز کمک کند. علاوه بر این، ممکن است تقویت گفتار و اصوات محیطی، از طریق تداخل با پردازش های مرکزی، آگاهی و توجه فرد را نسبت به وزوز کاهش دهد.

در صدا درمانی فرد از سمعک استفاده می کند و از طریق سمعک یک صدای بسیار آرامی که توسط خود فرد قابل شنیده شدن نیست به درون گوش وی فرستاده می شود چونکه این صدا دارای مدولاسیون معکوس نسبت به وزوز اصلی می باشد در مغز فرد یکسری واکنش هایی را بوجود می آورد که در دراز مدت باعث کاهش آزار دهندگی وزوز می شود.همچنین، استفاده از سمعک در افراد مبتلا به کم شنوایی، با بهبود مهارت های ارتباطی و به تبع آن جلوگیری از انزوای اجتماعی و کاهش استرس و اضطراب، به طور غیر مستقیم به کاهش اثرات وزوز کمک می کند.

مطالعه ای در سال 1985 میلادی نشان داد که حدود 62% افراد مبتلا به کم شنوایی، وزوز هم دارند و تقریبا” نیمی از آن ها، گزارش می کنند که در هنگام استفاده از سمعک، وزوز، کمتر آن ها را آزار می دهد. همچنین طبق تحقیقی که سال 2007 در آمریکا انجام شد، 82% از افراد وزوزی که برای آنها سمعک تجویز شده است رضایت کامل خود را از کاهش بسیار زیاد وزوز ابراز کرده اند، 10% از بیماران پیشرفت اندکی را گزارش کرده اند و 8% از بیماران هیچ پیشرفتی را مشاهده نکرده بودند. لازم به ذکر است که از سال 2007 تا حالا سمعک ها بسیار پیشرفته تر و تکنولوژی های آنها بسیار بالاتر رفته است.

درمان وزوز گوش به روش TRT:

روش TRT یکی از شناخته شده ترین روش های توانبخشی وزوز گوش است. در این روش وزوز گوش به عنوان صدای زائدی شناخته می شود که به دلیل مبهم و آزاردهنده بودن، بیش از حد مورد توجه مغز قرار می گیرد.ببنابراین درمان وزوز به روش TRT مبتنی بر دو اصل مهم است:

  • صدادرمانی
  • مشاوره

1- صدادرمانی:

در روش TRT صدادرمانی از طریق وسیله ای به نام Masker یا پوشاننده انجام می شود. این وسیله الزاما” باید بر روی هر دو گوش قرار بگیرد (حتی در شرایطی که فرد تنها در یک گوش وزوز خود را احساس نماید). صدای تولید شده توسط این وسیله غالبا” به صورت خش خش است که بلندی آن متناسب با میزان بلندی صدای وزوز فرد توسط شنوایی شناس تعیین و تنظیم می شود. این صدا این قابلیت را دارد که به مرور صدای وزوز را از مرکز توجه مغز خارج کرده و به عبارت دیگر باعث پوشانده شدن صدای وزوز می شود.

نحوه استقرار Masker یا پوشاننده بر روی گوش: پوشاننده حتما" باید در پشت گوش قرار گیرد.

2- مشاوره:

هدف از مشاوره در روش TRT این است که شنوایی شناس با بیان توضیحاتی جامع در خصوص علل ایجاد وزوز برای بیمار، بتواند به مغز او بیاموزد که دست از توجه به صدای وزوز بردارد. همچنین در طی جلسات مشاوره راهکارهای متعددی در خصوص چگونگی کاهش صدای وزوز و مدیریت این صدا در محیط های مختلف برای فرد ارائه می شودتا بتواند در زندگی روزمره خود آن ها را به کار گیرد. در روش TRT استفاده از صدادرمانی بدون استفاده از مشاوره، درصد موفقیت این روش توانبخشی را به شدت کاهش می دهد.

بر اساس مطالعات متعدد انجام شده بر روی روش TRT در طول سه دهه گذشته، این روش با 85% موفقیت، یکی از موفق ترین راهکارهای درمانی وزوز در دنیا محسوب می شود. درمان وزوز به روش TRT دوازده الی هجده ماه زمان خواهد برد. اگرچه در بسیاری از افراد تحت درمان در سه ماهه ابتدایی شروع روش توانبخشی تاثیرات اولیه روش TRT را می توان به خوبی مشاهده کرد.

سودمندی سمعک در درمان وزوز چگونه بررسی می شود؟!

چند پرسشنامه وجود دارد که نظر بیماران را در مورد تنظیمات سمعک و اثر آن بر وزوز بررسی می کنند ( THQ – THI – TSQ – TSI). این پرسشنامه ها معمولا” مهارت های ارتباطی در محیط های شنیداری مختلف، کیفیت صدا، واکنش به اصوات محیطی بلند یا ناخواسته و رضایتمندی بیماران را ارزیابی می کنند.

هدف تنظیم سمعک این است که کاربر بیشترین میزان رضایتمندی را داشته باشد. عناصر زیادی ممکن است بر میزان کلی رضایتمندی اثر بگذارند؛ از جمله سودمندی سمعک در برقراری ارتباطات روزمره، قیمت سمعک تهران، اندازه سمعک، راحتی بیمار، کاربری آسان، طول عمر باطری، ارائه خدمات پس از تجویز، ویژگی های شخصی کاربر و انتظارات بیمار از سمعک.


تمایل دارید درباره ی وزوز گوش بیشتر بدانید؟
با “سمعک اقدسیه” تماس بگیرید.
021-22280646


متخصصین ما در “سمعک اقدسیه” تا کنون برای تعداد بسیار زیادی از بیماران صدا درمانی را تجویز کرده اند و خوشبختانه بیشتر از 90% بیماران رضایت خود را نسبت به کاهش چشمگیر وزوز اعلام کرده اند. ما معتقدیم به واسطه سمعک های فراهوشمند 2019 و همچنین دانش متخصصین ما در این حوزه، تمامی مشکلات شنوایی اعم از کم شنوایی و وزوز گوش قابل درمان هستند. برای آگاهی از قیمت سمعک ها با ما تماس بگیرید.

منشا صدای گوش چیست؟

صدای گوش یا به اصطلاح “وزوز گوش” به دلایل مختلفی می‌تواند ایجاد شود. از موارد خطرناکی از جمله تومورهای مغزی تا موارد بسیار بی‌خطر از جمله تجمع سرومن در گوش. اما می‌توان با قطعیت گفت که مهم‌ترین علت وزوز گوش، بروز آسیب در ساختارهای حلزون و اعصاب گوش است. آسیب‌هایی که علاوه بر صدای گوش موجب عوارض دیگری از جمله کم‌شنوایی و سرگیجه نیز شوند. اما می‌توان وزوز گوش را به عنوان یکی از اولین علائم بروز آسیب در گوش دانست. به عبارت دیگر سیستم عصبی ما که مغز فرماندهی آن را بر عهده دارد، با ایجاد صدای وزوز در تلاش است تا فرد را نسبت به آسیب وارد شده به ساختارهای گوش خود آگاه سازد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که وزوز گوش در حقیقت نوعی زنگ خطر محسوب می‌شود .

- منشا صدای گوش چیست؟

گوش من بعضی از اوقات سوت می‌کشد، آیا این موضوع خطرناک است؟

عمده افراد در طول زندگی خود وزوز گوش را تجربه کرده‌اند. در بعضی از موارد وزوز گوش به دلیل فعل و انفعالات متابولیک بدن ایجاد می‌شود که به آن‌ها وزوز فیزیولوژیک (بی‌خطر) گفته می‌شود. ویژگی بارز این نوع وزوز گوش، گذرا و کوتاه بودن آن‌ها است. به این معنا که طول مدت زمانی که فرد صدای وزوز را می‌شنود کمتر از یک دقیقه است و قاعده زمانی مشخصی برای بروز آن وجود ندارد. فرد ممکن است در طول یک روز چند مرتبه آن را بشنود در حالی که در روز بعد و یا حتی هفته بعد هیچ اثری از آن وجود نداشته باشد. در مقابل وزوزهای فیزیولوژیک، وزوزهای پاتولوژیک (ناشی از بیماری) قرار دارند که عمدتا صدای وزوز ناشی از آن‌ها به صورت پیوسته و آزاردهنده بوده و فرد همواره این صدا را در گوش خود احساس می‌کند.

آیا صدای وزوز گوش من را افراد دیگر هم می‌شنوند؟

صدای وزوز صرفا توسط خود فرد شنیده می‌شود و امکان شنیده شدن آن برای سایر افراد حتی پزشک وجود ندارد. البته این ویژگی یک استثنا نیز دارد و آن وزوزهای با منشا عروقی هستند که صدایی ضربانی دارند و توسط پزشک و به وسیله گوشی پزشکی قابل شنیدن هستند.

چرا شب‌ها صدای گوش بیشتر شنیده می‌شود؟

از آنجایی که قرار گرفتن در محیط ساکت موجب تمرکز فرد بر صدای وزوز و تشدید قابل توجه آن می‌شود، عمده بیماران از آزاردهندگی صدای گوش در شب، بخصوص پیش از خواب شکایت دارند. از سوی دیگر کنترل سیکل شبانه روزی بدن از طریق هورمون‌ها از دیگر عوامل بدتر شدن صدای وزوز گوش در هنگام شب است. از آنجایی که افزایش سطح هورمون‌هایی از جمله ملاتونین در بدن به هنگام شب، موجب آرامش و نیاز به خواب می‌گردد، تمرکز سیستم عصبی فرد بر روی اصوات محیطی کاهش و مغز بیشتر به اصوات داخلی بدن از جمله وزوز گوش توجه می‌نماید.

چرا در زمان استرس و عصبانیت صدای گوش من بیشتر می‌شود؟

استرس و اضطراب از مهم‌ترین دلایلی است که موجب بدتر شدن صدای وزوز می‌شود. هنوز علت دقیق این پدیده مشخص نشده است اما به نظر می‌رسد بالا رفتن فشار خون و همچنین کاهش آستانه تحریک پذیری فرد از مهم‌ترین دلایل افزایش بلندی و آزاردهندگی وزوز به هنگام عصبانیت و استرس باشد.

آیا دارویی برای صدای گوش وجود دارد؟

تاکنون تحقیقات زیادی در خصوص داروی درمانی برای وزوز گوش انجام شده است اما هیچ یک از آن‌ها به نتیجه مطلوب نرسیده و در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان وزوز گوش وجود ندارد.

آیا دارویی برای صدای گوش وجود دارد؟

آیا مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی موجب بهبود وزوز گوش می‌شود؟

استفاده از ویتامین‌ها (A,C,E) و همچنین مواد معدنی از جمله منیزیوم به دلیل اثر آنتی اکسیدانی خود می‌توانند تا حدودی موجب کاهش آسیب وارد و تسریع روند بهبود اندام‌ها شوند. به علاوه ماده معدنی “روی” یکی از موادی است که کمبود آن در بدن می‌تواند موجب ایجاد وزوز به خصوص در سالمندان گردد. از این رو یکی از اقدامات دارویی اولیه برای بیماران مبتلا به وزوز گوش، تجویز ویتامین‌ها و مواد معدنی است. اگر چه تجویز این داروها در عمده موارد دارای تاثیر بسیار اندک بوده و یا بی‌اثر هستند.

درمان گیاهی صدای گوش چیست؟

در طب سنتی ایرانی و چینی به تاثیر دارویی برخی از گیاهان و همچنین رژیم‌های غذایی بر روی وزوز گوش اشاره شده است. از جمله این موارد می‌توان به رژیم‌های غذایی بر پایه مزاج (بلغمی،سودایی، صفراوی و غیره) و همچنین برخی از گیاهان از جمله جینکو (Ginko) اشاره کرد. با این وجود هیچ گونه شواهد علمی مبنی بر تاثیر درمانی این روش‌ها به اثبات نرسیده است.

- درمان گیاهی صدای گوش

آیا صدای گوش باعث کم‌شنوایی می‌شود؟

بسیاری از افراد مبتلا به وزوز گوش تصور می‌کنند که پس از شروع وزوز، شنوایی آن‌ها کاهش یافته است. این افراد غالبا وزوز را سبب بروز کم شنوایی خود می‌دانند. این در حالی است که بروز آسیب و یا ضعف در ساختارهای حلزون و اعصاب شنوایی در ابتدا به شکل کم‌شنوایی ظاهر و در ادامه موجب بروز وزوز می‌شود. بنابراین در حقیقت این کم شنوایی است که موجب ایجاد وزوز گوش می‌شود.

آیا استفاده از سمعک باعث بدتر شدن صدای گوش می‌شود؟

از آنجایی که ارتباط تنگاتنگی میان کم شنوایی و وقوع وزوز گوش وجود دارد. بسیاری از تحقیقات نشان دهنده این حقیقت هستند که استفاده از سمعک می‌تواند برای کنترل و کاهش وزوز بسیار موثر باشد. چرا که با استفاده از سمعک ضعف شنوایی فرد به میزان قابل توجهی جبران و به اصطلاح “تقلای شنیداری” بیمار به حداقل می‌رسد. به علاوه استفاده از سمعک با ایجاد فعالیت عصبی قابل توجه در حلزون و اعصاب شنوایی موجب کنترل “مدارات عصبی تولید کننده وزوز” در مغز شده و از این طریق وزوز گوش را کاهش می‌دهد.
شاید این تصور ایجاد شود که استفاده از سمعک به دلیل بلند کردن اصوات، موجب بدتر شدن صدای گوش شود. در حالی که در سمعک‌های پیشرفته امروزی مدارات بسیار زیادی وجود دارند که اجازه این اتفاق را نمی‌دهند و بلندی صدا به دقت برای این گروه از بیماران کنترل می‌کنند. همچنین یکی از ویژگی سمعک‌های پیشرفته امروزی “برنامه مدیریت وزوز” است که وظیفه آن پخش اصواتی بخصوص برای کاهش صدای وزوز گوش است.

آیا زالودرمانی موجب بهبود صدای گوش می‌شود؟

مکانیسم اثر زالودرمانی در درمان برخی از بیماری‌ها همچنان در هاله‌ای از ابهام است اما بنظر می‌رسد افزایش گردش خون در ناحیه تحت درمان یکی از مهم‌ترین تاثیرات این روش باشد. با این وجود تاکنون تاثیر مثبت استفاده از این روش بر روی وزوز گوش به اثبات نرسیده است و از این رو به عنوان یک روش درمانی برای صدای گوش مطرح نیست.

استفاده از سیر چگونه موجب بهبود صدای گوش می‌شود؟

کاربرد سیر به عنوان یک آنتی‌اکسیدان و ضدعفونی کننده قوی برای درمان بیماری‌ها از گذشته مطرح بوده است. یکی از تصورات عامه و قدیمی در خصوص عصاره سیر، تاثیر آن بر بهبود درد گوش و وزوز است. اگر چه تاکنون برخی از تحقیقات به تاثیر سیر در التیام (و نه درمان) عفونت گوش اشاره داشته‌اند، اما تاثیر آن بر روی وزوز گوش به طور کلی رد شده و فاقد پایه علمی است.

ارتباط میان دندان درد و صدای گوش چیست؟

با توجه به مجاورت دندان‌ها و کانال گوش و همچنین مشارکت مفصل فک در تشکیل کانال گوش، بسیاری از دردهای فک و دندان به صورت “دردهای راجعه” در گوش نیز احساس می‌شوند. بسیاری از افراد با سوابق ایمپلنت دندان، جراحی فک و یا حتی دندان قروچه از بروز گوش درد و وزوز نیز شکایت دارند. به همین دلیل یکی از ارزیابی‌های مهم به هنگام مراجعه بیماران مبتلا به وزوز، بررسی فک و دندان است. در بخش قابل ملاحظه‌ای از بیماران گوش دردر و وزوز پس از دریافت اقدامات درمانی فک و دندان به طور کامل برطرف می‌گردد.

ارتباط میان دندان درد و صدای گوش چیست؟

راهکار بهبود صدای گوش چیست؟

روش‌های درمانی مختلفی با توجه به علت بروز وزوز گوش تا به حال معرفی شده است. برخی از این روش‌ها مبتنی بر استفاده از دارو و یا عمل جراحی و برخی دیگر بر پایه روش‌های عادی سازی و بی‌توجهی به صدای وزوز هستند. با این حال هیچ روش قطعی و جامعی برای درمان وزوز تاکنون معرفی نشده است. با این حال یکی از موفق‌ترین روش‌ها برای مدیریت و کاهش (و نه قطع کامل) وزوز گوش، استفاده از سمعک و روش‌های صدا درمانی (Sound Therapy) است. مبنای عمل هر دوی این روش‌ها بهبود عملکرد حلزون و عصب شنوایی است. به این صورت که استفاده از سمعک موجب بهبود عملکرد حلزون و عصب گوش آسیب دیده شده و استفاده از روش‌های صدادرمانی موجب اصلاح ساختارهای عصبی غلط ایجادکننده وزوز در مغز می‌شود. یکی از تکنولوژی‌های جدید معرفی شده در این حیطه، سمعک‌هایی هستند که توانایی انجام صدادرمانی برای بیماران مبتلا به کم-شنوایی و وزوز را دارند. در این مدل از سمعک‌ها اصواتی به شکل اختصاصی و متناسب با نیاز بیمار تعریف شده تا کاربر بتواند در حین استفاده از سمعک از مزیت صدادرمانی نیز برخوردار شوند.

راهکار بهبود صدای گوش چیست؟

برای درمان صدای گوش به کدام متخصص باید مراجعه کرد؟

تشخیص علت بروز وزوز نیاز به مجموعه‌ای از آزمایشات پزشکی و رویکرد تیمی دارد. اما می‌توان به طور کلی متخصص گوش و حلق و بینی را به عنوان اولویت اول برای مراجعه بیماران مبتلا به وزوز در نظر گرفت. این گروه از متخصصان با توجه به علائم بیمار شروع به انجام ارزیابی‌ها و آزمایشات مختلف کرده و تلاش می‌کنند تا با ارجاع بیمار به متخصصان سایر حوزه‌ها از جمله متخصص مغز و اعصاب، شنوایی شناس، ارتوپد و دندانپزشک نظرات آن‌ها را جویا شده و در خصوص علت و روش درمانی وزوز تصمیم‌گیری نمایند.

آیا استفاده از تلفن همراه باعث بدتر شدن صدای گوش می‌شود؟

با توجه به اینکه تلفن‌های همراه به عنوان کانون تمرکز آنتن‌های مخابراتی محسوب می‌شوند، همواره عوارض منفی استفاده از این وسیله بر روی بدن انسان محل مناقشات علمی بسیاری بوده است. با این حال تا به امروز نقش این وسیله در ایجاد وزوز و یا تشدید آن به اثبات نرسیده است.

آیا صدای گوش موجب آلزایمر می‌شود؟

به نظر می‌رسد ارتباط مستقیمی میان وزوز گوش و بروز آلزایمر وجود نداشته باشد. اما این نکته مهم را نباید از یاد برد که وزوز گوش در اغلب موارد به دلیل وجود کم شنوایی ایجاد می‌شود و کم شنوایی به عنوان یکی از دلایل بروز آلزایمر به شمار می‌آید. چرا که محرومیت حسی ایجاد شده به دنبال بروز کم شنوایی موجب ضعف ساختارهای مغز از جمله حافظه می‌گردد.
به علاوه وزوز گوش با درگیر نمودن مدارات عصبی مرتبط با توجه در فرد بیمار، موجب کاهش تمرکز (حواس پرتی) و به دنبال آن بروز فراموشی می‌گردد (تذکر: از آنجایی که این نوع از فراموشی به دلیل تخریب بافت مغز اتفاق نمی‌افتد و صرفا اختلالی در عملکرد ذخیره اطلاعات است، به آن اصطلاح آلزایمر اطلاق نمی‌شود).

آیا صدای گوش موجب آلزایمر می¬شود؟

ارتباط آتروز گردن با صدای گوش چیست؟

از آنجایی که بخشی از اعصاب منشعب شده از مهره‌های گردنی دارای ارتباطات تنگاتنگ با اعصاب شنوایی هستند، هر گونه اختلال در ساختارهای گردنی، به ویژه آسیب به مهره‌های گردن می‌تواند موجب بروز عوارضی از جمله وزوز گوش شود. البته هنوز دانش ما در خصوص تعاملات اعصاب گردنی و شنوایی کامل نیست اما نتیجه تحقیقات نشان دهنده آن است که در برخی از بیماران مبتلا به وزوز، استفاده از روش‌های ارتوپدی و یا فیزیوتراپی گردن می‌تواند در بهبود علائم بیمار بسیار موثر باشد. بنابراین اگر علاوه بر وزوز از عوارضی همچون گردن درد و یا درد شانه رنج می‌برید، حتما این موضوع را با متخصص در میان بگذارید.

آیا انجام بوتاکس موجب بهبود وزوز گوش می‌شود؟

همان طور که پیش از این گفته شده بعضی از اختلالات گردنی (مهره‌ها و یا عضلات) موجب بروز علائمی از جمله وزوز گوش می‌شود. یکی از روش‌های درمانی برای کاهش صدای وزوز با منشا گردنی استفاده از روش سم بوتولینیوم یا به اصطلاح “بوتاکس” است. در این روش درمانی هدف فلج کردن عضلاتی است که به دلیل انقباضات و یا اختلال در عملکردشان موجب بروز گردن درد و همچنین وزوز می‌شوند. این روش درمانی تاکنون نتایج قابل قبولی داشته است اما دو نکته مهم در خصوص آن را باید به خاطر داشت. اول آنکه این روش هنوز در مرحله تحقیقات بوده و نمی‌توان از آن به صورت بالینی و برای عموم بیماران استفاده نمود. دوم آنکه انجام بوتاکس به عنوان یک روش درمانی صرفا باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود و انجام آن بدون تجویز پزشک می‌تواند عوارض جبران ناپذیری برای فرد داشته باشد.

سوالات متداول درباره وزوز گوش

{slider وزوز گوش چیست؟}

شنیدن صدا در گوش یا سر هنگامی که هیچ منبع صدای بیرونی وجود ندارد. وزوز گوش تحت نام های سوت گوش، زنگ گوش، جیغ کشیدن گوش نیز شناخته می شود.

{slider چه عواملی باعث ایجاد وزوز گوش می شوند؟}

شایع ترین علت وزوز گوش قرار گرفتن در معرض صدای بلند می باشد. استرس، ضربه به سر و جرم گوش نیز از عوامل نسبتا شایع وزوز گوش می باشند.

{slider شیوع وزوز گوش در ایران چقدر است؟}

حدود 20-15% مردم ایران از وزوز گوش رنج می برند.

{slider آیا درمانی برای وزوز گوش وجود دارد؟}

در حال حاضر هیچ درمان شناخته شده ای برای وزوز گوش وجود ندارد. در واقع هیچ چیزی کشف نشده است که بتواند این صدا را قطع کند اما روش هایی برای کاهش و کنترل آن وجود دارد.

{slider آیا رابطه ای بین کم شنوایی و وزوز گوش وجود دارد؟}

معمولا وزوز بر اثر کم شنوایی به وجود می آید و وزوز باعث ضعیف تر شدن گوش انسان نمی شود بلکه این کم شنوایی است که باعث بوجود آمدن وزوز می شود.

{slider آیا سمعک می تواند به رفع وزوز کمک کند؟}

صدا درمانی به واسطه سمعک صورت می گیرد که باعث کاهش بسیار زیاد وزوز گوش می شود.

{slider اگر فردی وزوز گوش داشته باشد اولین اقدام او چه چیزی باید باشد؟}

مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی و چک کردن دقیق شنوایی خود

{/sliders}

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می خوانیم