جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

سمعک عینکی

محتوای صفحه

سمعک‌های عینکی را می‌توان به عنوان یکی از خلاقیت‌های حوزه وسایل کمک شنوایی دانست. چرا که طراحان این گروه از سمعک‌ها، همواره در تلاش هستند تا بدنه سمعک را تا جای ممکن در فریم (قاب) عینک مخفی نمایند. به همین دلیل از سمعک‌های عینکی به عنوان سمعک‌های نامرئی نیز نام برده می‌شود. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی این گروه از سمعک‌ها بپردازیم.

ایده اولیه سمعک‌های عینکی از کجا شکل گرفت؟

امروزه عینک علاوه بر ایفای نقش مهم در بهبود مشکلات بینایی، به عنوان یک ابزار تجملی نیز مطرح است. همین نگرش مثبت جامعه در مورد عینک سبب شد تا طراحان حیطه وسایل کمک شنوایی ایده ادغام سمعک و عینک را مطرح نمایند. به همین جهت سمعک‌های عینکی به عنوان یکی از گزینه‌های مناسب برای افرادی است که تمایل دارند تا جای ممکن سمعک آن‌ها ظاهری مخفی داشته باشد.

 

سمعک عینکی

 

سمعک‌های عینکی برای چه افرادی مناسب است؟

سمعک‌های عینکی علاوه بر جنبه زیبایی شناختی مزایای بسیاری نیز برای برخی از انواع کم شنوایی دارد. از جمله این موارد می‌توان به بیمارانی اشاره کرد که به دلایلی از جمله عفونت و یا ضربه، گوش میانی آن‌ها دچار آسیب شده و فاقد عملکرد طبیعی است. از جمله مهم‌ترین عوارض اختلال در گوش میانی پارگی پرده گوش و جاری شدن ترشحات عفونی به فضای کانال گوش خارجی است، استفاده از سمعک‌های مرسوم (داخل گوشی و پشت گوشی) برای این گروه از بیماران به دو دلیل مقدور نیست. اول آن‌که وجود ترشحات عفونی و رطوبت در گوش میانی و کانال گوش موجب آسیب دیدگی جدی مدار سمعک می‌شود. دوم آن‌که در بیمارانی که مبتلا به عفونت گوش میانی هستند، کانال گوش به هیچ وجه نباید بسته شود چرا که با این‌کار میزان گردش هوا در کانال گوش کاهش و به دنبال آن تعریق در کانال گوش افزایش می‌یابد و به‌دنبال آن عفونت گوش بیمار به شدت تشدید می‌گردد. این در حالی است که در صورت استفاده از سمعک‌های عینکی این عوارض به وجود نخواهد آمد. علت این امر آن است که در سمعک‌های عینکی صدا بر خلاف همیشه از مسیر کانال گوش وارد نمی‌شود بلکه این استخوان پشت گوش (ماستوئید) است که وظیفه دریافت و انتقال صدا به ساختارهای گوش داخلی (حلزون و عصب شنوایی) را بر عهده دارد. به عبارت بهتر در این گروه از سمعک‌ها از تکنولوژی انتقال استخوانی استفاده می‌شود. به این معنا که صدای دریافت شده برخلاف همیشه به جای تبدیل به سیگنال صوتی به ارتعاش تبدیل می‌گردد تا از این طریق استخوان ماستوئید را مرتعش و از این طریق به حلزون گوش منتقل شود.

 

نحوه انتقال صدا از سمعک عینکی به حلزون گوش

آیا سمعک‌های عینکی فقط برای افراد مبتلا به عفونت گوش کاربرد دارد؟

کاربرد سمعک‌های عینکی صرفا به افرادی با مشکلات گوش میانی خلاصه نمی‌شود. بلکه گروه دیگری از این سمعک‌ها که اخیرا به بازار وسایل کمک شنوایی معرفی شده‌اند، عینک‌های هستند که در بدنه فریم آن‌ها یک یا دو سمعک بسیار ظریف به کار رفته است. تنها جزء قابل مشاهده از سمعک‌های به کار رفته در این مدل تنها یک قطعه سیم بسیار نازک است که از پایین دسته عینک به سمت کانال گوش امتداد دارد. این سیم نازک وظیفه انتقال صدا به کانال گوش را بر عهده دارد. به دلیل ظرافت به کار رفته در طراحی و نامرئی بودن، این مدل از سمعک‌های عینکی مخاطبان خاص خود را دارد.

چند نوع سمعک عینکی وجود دارد؟

به طور کلی، از نظر محل قرارگیری سمعک بر روی عینک، دو نوع سمعک عینکی در بازار وجود دارد که عبارتند از:
1. در یک مدل سمعک بر روی دسته عینک جایگذاری شده است و تا حدودی غیر قابل دیدن است

انواع سمعک گوش

2. در یک مدل دیگر، سمعک ها در داخل فریم عینک جایگذاری می شوند. عینک می تواند عینک مطالعه یا عینک آفتابی باشد

 

انواع سمعک گوش مدل عینکی

سمعک‌های عینکی چه مزایا و معایبی دارند؟

مخفی شدن مدار سمعک در بدنه عینک مهم‌ترین مزیت این مدل سمعک است که موجب شده تا نظر بسیاری از افراد کم‌شنوا را به خود جلب نماید به علاوه تنوع بالا در فریم عینک سمعک‌های عینکی سبب شده است تا با سلایق افراد مختلف انطباق داشته باشد. نکته مثبت و مهم دیگر در خصوص سمعک‌های عینکی مصرف کم و بسیار به صرفه باتری در این مدل از سمعک‌هاست.
در کنار تمام مزیت‌های سمعک‌های عینکی، توجه به برخی از کاستی‌های آن‌ها نیز بسیار ضروری است. نکته بسیار مهم به هنگام استفاده از سمعک‌های عینکی، سختی کار با تلفن است. چرا که در این مدل میکروفون سمعک که وظیفه دریافت اصوات را بر عهده دارد، بر روی بدنه فریم عینک قرار دارد و به همین دلیل به هنگام استفاده از تلفن، گوشی می‌بایست تا جای ممکن به این میکروفون‌ها نزدیک شود

تا کیفیت صدای مطلوبی شنیده شود. مسئله‌ای که در بعضی از مواقع به راحتی قابل انجام نیست. به علاوه نزدیک شدن گوشی تلفن به سمعک موجب بروز سوت (فیدبک) در سمعک می‌شود.
یکی دیگر از کاستی‌های سمعک‌های عینکی آن است که همه انواع فریم‌های عینک قابلیت تبدیل شدن به سمعک عینکی را ندارند. چرا که فریم سمعک‌های عینکی باید دسته‌های ضخیم و پهنی داشته باشد تا امکان جایگذاری سمعک در آن‌ها وجود داشته باشد.
از آنجایی که در سمعک‌های عینکی (استخوانی)، بخشی از مدار سمعک در پشت گوش قرار می‌گیرد، از این رو تعریق زیاد می-تواند موجب افزایش اصطلاک سمعک و در نتیجه آسیب پذیری آن شود.
حساسیت بالای سمعک‌های عینکی به وارد شدن ضربه از دیگر نکاتی است که به هنگام استفاده از آن‌ها باید به آن دقت نمود. از آنجایی که مدار سمعک‌های عینکی تفاوت‌هایی با سمعک‌های معمول (پشت گوشی و داخل گوشی) دارد لذا وارد شدن هر گونه ضربه موجب بروز مشکلات جدی در آن‌ها و هزینه‌های بالا برای تعمیر می‌گردد.

بهترین سمعک عینکی دنیا کدام برند است؟

به دلیل تکنولوژی بالای به کار رفته در این مدل سمعک‌ها تعداد شرکت‌هایی که به طور اختصاصی سمعک عینکی تولید نمایند محدود است. یکی از بهترین این شرکت‌ها برند BHM اتریش است. این شرکت قریب به 20 سال است که به طور تخصصی اقدام به تولید انواع سمعک‌های استخوانی از جمله سمعک‌های عینکی و تل باند می‌نماید.

 

بهترین سمعک عینکی

قیمت سمعک عینکی چقدر است؟

قیمت سمعک‌های عینکی با توجه به تکنولوژی بالای به کار رفته در آن‌ها و همچنین کاربرد دوگانه (سمعک و عینک بودن) کمی بالاتر از سمعک‌های داخل و پشت گوشی است. قیمت سمعک‌ BHM در ایران در حدود 40 میلیون تومان است.

طول عمر سمعک‌های عینکی چقدر است؟

طول عمر سمعک‌های عینکی به وسیله دو جزء تعیین می‌شود. جزء اول فریم عینک که طول عمری در حدود ده سال دارد و جزء دوم قطعات سمعک است که بسته به میزان استفاده طول عمری در حدود 3 سال دارند.

سمعک عینکی چه باتری مصرف می‌کند؟

با توجه به وجود فضای قابل توجه در مدار سمعک‌های عینکی، باتری این گروه از سمعک‌ها بزرگترین سایز یعنی 675 است. مسئله‌ای که موجب شده تا این گروه از سمعک‌ها از نظر میزان مصرف باتری بسیار به صرفه باشند. طول عمر هر عدد باتری 675 در سمعک‌های عینکی حدود 10 روز تا دو هفته است.

نحوه تعویض باتری، کم و زیاد کردن و یا خاموش کردن سمعک‌های عینکی چگونه است؟

درب باتری این گروه از سمعک معمولا بر روی قسمت انتهای دسته عینک تعبیه شده است که به‌راحتی در دسترس کاربر قرار دارد. به علاوه دکمه ولوم سمعک (به منظور کم و یا زیاد کردن صدا) و همچنین خاموش و روشن کردن سمعک بر روی قسمت میانی سمعک قرار گرفته است.

قسمت های سمعک عینکی

 

 

آیا سمعک‌های عینکی دیجیتال هستند؟

بله … سمعک‌های عینکی نیز همچون سمعک‌های پشت گوشی و داخل گوشی کاملا دیجیتال هستند و از طریق نرم افزار و کابل مخصوص تنظیم می‌شوند. این سمعک‌ها مجهز به مدارات کاهنده نویز، کاهش فیدبک (سوت سمعک) و همچنین شناسایی سیگنال گفتاری در محیط‌های پر سر و صدا هستند.

سمعک‌های عینکی تا چه میزان افت شنوایی را پوشش می‌دهند؟

همان‌طور که پیش از این گفته شد، کاربرد اصلی سمعک‌های عینکی در مواردی است که گوش بیمار (به‌خصوص گوش میانی) دچار عفونت و یا آسیب دیدگی جدی شده باشد. از آنجایی که ساختارهای موجود در گوش میانی یعنی پرده صماخ و استخوانچه‌ها نقش مهمی در انتقال صدا به سمت حلزون و اعصاب شنوایی دارند، اختلال در عملکرد آن‌ها نوع خاصی از کم-شنوایی را به وجود می‌آورد که به آن افت شنوایی انتقالی (Conductive Hearing Loss) گفته می‌شود. زمانی که به بیماری این عبارت اطلاق شود منظور آن است که اگر چه ساختارهای حلزون و اعصاب شنوایی (گوش داخلی) بیمار در سلامت کامل است، اما ساختارهای انتقال‌دهنده صدا یعنی همان پرده و استخوانچه‌های گوش دچار آسیب شده‌اند. دو راهکار برای حل مشکل این گروه از بیماران وجود دارد: اول عمل جراحی و ترمیم ساختارهای گوش میانی و دوم انتقال صدا از مسیری به جز کانال گوش و گوش میانی! کاری که دقیقا سمعک‌های استخوانی عینکی انجام می‌دهند، یعنی انتقال صدا از طریق استخوان پشت گوش و ارسال مستقیم آن برای حلزون گوش.
بنابراین شرط استفاده مناسب از سمعک عینک سلامت کامل حلزون و اعصاب شنوایی است و اگر فرد علاوه بر افت شنوایی انتقالی از نظر ساختارهای حلزون و اعصاب شنوایی نیز دچار مشکل باشد (اصطلاحا به آن افت شنوایی آمیخته–Mixed Hearing Loss گفته می‌شود)، قادر نخواهد بود از سمعک‌های استخوانی عینکی بهره ببرد.

تجویز سمعک عینکی BHM اتریش در فردی با کم شنوایی گوش میانی

 

تجویز سمعک عینکی BHM اتریش در فردی با کم شنوایی گوش میانی

12 پاسخ

  1. سلام .من یک نوع سمعک عینکی برای پدرم بوده دارم .قصد فروش دارم ودقیقن نمی‌دونم چه برندی هست اگه کسی خواست درخدمتم

    1. سلام.
      سمعک عینکی هیچ محدودیت سنی ندارد. فقط بهتر است مطمئن شوید که مشکل ایشان از ناحیه حلزون و عصب نباشد، زیرا در این صورت سمعک عینکی پاسخگو نیست.
      اما اگر حلزون وعصب سالم باشد و مشکل ایشان به خاطر ساختارهای قبل از عصب باشد(مانند مسدود شدن کانال گوش، پارگی پرده گوش، مشکل در استخوانچه های گوش، عفونت گوش میانی و …) سمعک عینکی کاملا پاسخگو است.

    1. سلام.
      متاسفانه در چندسال گذشته سمعک به یک مسئله سخت در ایران تبدیل شد به طوری که اکثر مواقع سمعک در کشور موجود نیست زیرا تقاضا بسیار بیشتر از عرضه است. یه تعدادی سمعک وارد میشه اما خیلی زود تمام میشه و باید زمان زیادی صبر کرد که دوباره موجود بشه. سمعک عینکی هم از این قائده مستثنی نبوده و در حال حاضر که من این پاسخ را برای شما می نویسم؛ خیر موجود نیست . اما قرار است به زودی وارد شود.

  2. سلام.پدر من 75 سالشه قبلا از سمعک پشت گوشی استفاده می کرده، آیا میشه سمعک عینکی استفاده کنه؟

    1. سلام.
      سمعک عینکی در افرادی پاسخگو است که آستانه شنوایی عصب شان (یا آستانه BC) بهتر از 30 دسیبل باشد. یا می توان گفت که این سمعک ها مخصوص افرادی هستند که مشکل پرده گوش و یا گوش میانی دارند. در افرادی مه مشکل عصب گوش دارند مناسب نیستند. بنابرین اگر مشکل پدر شما از ناحیه عصب است سمعک عینکی گزینه مناسبی برایشان نیست اما اگر مشکل گوش میانی دارند می توانند از سمعک عینکی استفاده کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *