جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

پارگی پرده گوش

محتوای صفحه

پارگی یا پرفوراسیون (Perforation) پرده گوش را بشناسیم

علت پارگی پرده تمپان:

پارگی پرده تمپان علل مختلفی دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  1. افزایش فشار در مجرای گوش: علت شایع آن، ضربه سیلی می باشد. شیرجه در استخر نیز فشار داخل مجرا را افزایش می دهد. لازم به ذکر است برای این که فشار بتواند پرده تمپان را پاره کند، می بایست حداقل 25 پوند بر اینچ باشد.
  2. دستکاری گوش: بسیاری از افراد عادت دارند بعد از حمام با گوش پاک کن گوششان را خشک کنند. برخی نیز هنگام خارش گوش وسیله ای مانند خودکار، سنجاق قفلی و … را وارد گوش می کنند که برخورد آن ها به پرده تمپان ممکن است سبب پرفوراسیون آن شود. گاهی هم شست و شوی گوش توسط پزشک سبب سوراخ شدن TM (tympanic membrain) می شود.
  3. تکه های داغ جوشکاری: معمولا در افرادی ایجاد می شود که در اطراف کارگر جوشکار هستند. در این مورد به دلیل سوختگی دور محل پرفوراسیون، درمان بسیار سخت است.
  4. انفجارات: اغلب در جنگ و در صورتی که فشار وارد شده به گوش بیش از spl 199 باشد، رخ می دهد.

علائم پارگی پرده تمپان

  • خونریزی مختصر.
  • درد مختصر در لحظه آسیب.
  • احساس پری در گوش.
  • کاهش شنوایی.

چگونگی درمان پارگی پرده گوش

غیر از پرفوراسیون هایی که بر اثر تکه های داغ جوشکاری (سوختگی) ایجاد می شوند، بیش از 90% پرفوراسیون ها به طور خودبخود بهبود می یابند.

برخی از علل عدم ترمیم خودبخودی TM عبارتند از:

  1. وسیع بودن محل پرفوراسیون.
  2. عفونت مجدد یا ادامه عفونت: مانند اوتیت مدیا.
  3. بر نداشتن عامل پرفوراسیون: مانند وجود VT (وسیله ای که به منظور ورود و خروج هوا به گوش میانی، در پرده تمپان قرار می گیرد و باعث می شود پرده تمپان سوراخ داشته باشد).
  4. توقف تکثیر سلول های اپی تلیالی پرده تمپان.

روش های مختلف ترمیم پرده تمپان

پرده تمپان ممکن است به سه صورت ترمیم شود:

  • نرمال: پس از ترمیم، پرده تپان کاملا طبیعی و دارای سه لایه می باشد.
  • Dymeric: در هنگام ترمیم، لایه میانی (فیبروزی) پرده تشکیل نمی شود و یا در صورت ترمیم، بسیار نازک است. بنابراین قسمت ترمیم شده نازک تر از سایر قسمت های پرده است.
  • همراه با تمپانواسکلروز: در محل ترمیم یک قسمت سخت و سفید ایجاد می شود. بنابراین قسمت ترمیم شده سخت تر از سایر قسمت های پرده خواهد بود.

راهکار کمکی جهت ترمیم پرده تمپان

برای کمک به ترمیم پرده تمپان، می توان راهکارهای زیر را انجام داد:

  1. پرهیز از ورود آب به گوش: می توان از قالب های ضد آب که شنوایی شناس به شما می دهد استفاده کرد. همچنین می توان یک تکه پنبه را درون مجرای گوش قرار داده و روی آن را با وازلین چرب کرد تا از ورود آب به گوش جلوگیری کند.
  2. پرهیز از دستکاری گوش.
  3. در صورت وجود جسم خارجی در گوش، خارج کردن آن.
  4. پرهیز از استفاده از قطره گوش: زیرا قطره در لابلای TM قرار گرفته و مانع ترمیم آن می شود و همچنین قطره برای گوش میانی مضر است.

درمان پرده تمپان توسط پزشک

در مواردی که پرده تمپان به طور خودبخودی ترمیم نشود، پزشک به روش های زیر آن را درمان می کند:

  • تحریک لبه های پارگی پرده: پزشک وسیله ای به نام “پورت کاتون” را در اسید رقیقی از “تری کلرواستیک اسید” فرو برده و سپس آن را به لبه های پرفوراسیون می زند. بدین ترتیب سلول های پرده تحریک شده و رشد آن ها سریع تر می شود.
  • استفاده از کاغذ سیگار به منظور ایجاد پلی برای ترمیم: پزشک با استفاده از میکروسکوپ، یک تکه کاعذ سیگار را روی پرده می گذارد. برای چسباندن آن نیز از خون خود بیمار استفاده می شود.
  • چنانچه طی 3 تا 6 ماه بهبودی حاصل نشد، جراحی برای ترمیم پارگی انجام می شود.

آیا در صورت پارگی پرده تمپان، می توان از سمعک استفاده کرد؟

قبلا گفتیم که اگر TM پاره باشد، فرد نمی تواند از سمعک داخل گوشی استفاده کند. تاکید می کنیم که این موضوع هیچ ارتباطی با تکنولوژی، برند یا قیمت سمعک ندارد.
هر چیزی که مجرای گوش را ببندد، سبب جمع شدن رطوبت در گوش و ایجاد عفونت می شود. البته گاهی پوسته سمعک های داخل گوشی با ونت بزرگ ساخته می شود تا هوا بتواند در گوش جریان داشته باشد. اما ممکن است رسیور سمعک داخل گوشی زود به زود خراب شود.
بنابراین شنوایی شناس، ابتدا بیمار را برای ترمیم پرده به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع می دهد و پس از ترمیم پرده، در صورتی که بیمار به سمعک نیاز داشته باشد و سمعک داخل گوشی بتواند نیازهای شنیداری او را تامین کند، تجویز انجام می شود. ولی اگر روند درمان پارگی زمان بر باشد، سمعک پشت گوشی با قالب دارای ونت بزرگ یا با دام (به جای قالب) تجویز می شود.
سمعک زیمنس در مدل های مختلف مناسب برای این افراد وجود دارد که با توجه به نیاز فرد، مدل مناسب آن می تواند برای چنین افرادی تجویز شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می خوانیم